Mitätön kiista johti kolmen kuolemaan Porvoossa

Kolme ihmistä kuoli Porvoossa aamuyöllä sattuneessa ampumavälikohtauksessa, kun ammuskelussa vakavasti loukkaantunut mies menehtyi vammoihinsa sairaalassa. Teosta epäilty on poliisille entuudestaan tuttu. Pääepäilty ei myönnä eikä kiistä tekoa, koska ei muista siitä mitään, kertoo hänen avustajansa, asianajaja Heikki Lampela YLE Uutisille.

Kotimaa

Poliisi tutkii tapausta kolmena tappona. Poliisilla ei ole syytä epäillä, että surmatyöt olisi tehty suunnitelmallisesti, vaan sanaharkasta alkunsa saanut tilanne kärjistyi ammuskeluksi.

Tutkinnanjohtaja Peter Fagerholmin mukaan pääepäilty on ollut tapahtumien suhteen hyvin niukkasanainen. Myös muita epäiltyjä on kuultu, mutta niistä poliisi ei vielä halua kertoa enempää.

Ammuskelu sattui klo 2 aikaan aamuyöllä Porvoon Näsissä sijaitsevan McDonald'sin autokaistalla.

Ammutussa avoautossa oli kaikkiaan viisi henkilöä, joista neljä oli miehiä ja yksi raskaana oleva nainen. Välikohtauksessa loukkaantunut vuonna 1982 syntynyt loviisalainen mies kuljetettiin kriittisessä tilassa sairaalahoitoon Töölöön Helsinkiin, jossa hän menehtyi tiistaipäivänä. Jo tekopaikalla surmansa saaneet askolalaiset miehet olivat syntyneet vuosina 1982 ja 1965.

Autossa olleet raskaana oleva nainen ja hänen avomiehensä pääsivät pakenemaan ampumavälikohtausta.

Poliisi otti myöhemmin Porvoonväylällä kiinni kolmen hengen seurueen autosta. Poliisi epäilee ampujaksi vuonna 1969 syntynyttä porvoolaista miestä. Hänellä on kontollaan myös aiempia väkivaltarikoksia ja mm. elinkautistuomio. Ehdonalaiseen mies oli päässyt reilu puoli vuotta sitten. Lisäksi autossa oli yksi mies ja yksi nainen. Kiinniotto sujui rauhallisesti.

Fagerholm kertoo, että epäiltyjen jäljille päästiin nopeasti runsaiden silminnäkijähavaintojen perusteella. Tällä hetkellä epäiltynä on siis poliisin jo entuudestaan tuntema mieshenkilö, mutta myöskään muiden osallisuutta tapahtumiin ei ole poissuljettu.

Ampumatapauksessa osallisena olleiden autojen lisäksi autokaistalla oli yksi muu auto, jossa oli kaksi naista.

Laiton käsiase tekovälineenä

Tekijöiksi epäiltyjen autosta löytyi ampuma-ase, jota epäillään tekovälineeksi. Kyseessä on laiton puoliautomaattinen käsiase. Pääepäilty on myöntänyt luvattoman aseen.

Uhrit olivat jonossa edempänä olleessa avoautossa, kiinniotetut puolestaan heidän takanaan.

Fagerholmin mukaan kuulustelut aloitettiin jo tunti teon jälkeen ja silminnäkijöiden kuulemisia jatketaan koko päivä ja lähipäivät. Tähän mennessä kuultuja on kymmenen.

Mitätön kiista taustalla

Riidan syystä ei vielä ole tarkkaa tietoa. Poliisin mukaan uhrien ja kiinniotettujen välille oli syntynyt kiistaa ilmeisesti mitättömästä asiasta. Uhrit ja kiinniotetut olivat poliisin mukaan toisilleen tuntemattomia.

- Lopputulos on aivan järkyttävä, että kolme ihmistä on menettänyt henkensä ilmeisesti mitättömän riidan vuoksi, Fagerholm harmittelee.

- Ei se ihan yleistä ole että tartutaan aseisiin tällaisissa tilanteissa, mutta valitettavasti silloin tällöin näin tapahtuu. Ihan näin vakavaa tapahtumaa ei kuitenkaan lähiaikoina ole tapahtunut.

Porvoon Näsissä sijaitseva McDonald's-hampurilaisravintola on auki ympäri vuorokauden.

Lähteet: YLE Helsinki