1. yle.fi
  2. Uutiset

Lieberman ärtyi tarkkailijoiden kuoleman utelusta

Suomessa tiistaina vieraileva Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman pitää tekopyhänä tapaa, jolla yksittäisiä kuolemantapauksia korostetaan Lähi-idässä.

Kotimaan uutiset
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman ja Suomen ulkoministeri Alexander Stubb.
YLE

Israelin ulkoministeriltä Avigdor Liebermanilta kysyttiin tiistaisen vierailun tiedotustilaisuudessa, mitä mieltä hän on siitä, että Israelin armeija surmasi Libanonissa neljä YK:n aseetonta tarkkailijaa. Surmattujen joukossa oli yksi suomalainen.

Lieberman teilasi asian tekopyhyydeksi ja huomautti, että ihmisiä tapettiin muualla samaan aikaan paljon enemmän.

- Minusta tässä on kysymys tekopyhyydestä. Samalla viikolla 5 000 ihmistä teurastettiin Kirgisiassa, yli 600 tapettiin Afganistanissa, Pakistanissa ja Irakissa. Satoja kurdeja tapettiin kahakoissa Turkin kanssa, ja samaan aikaan satoja ihmisiä tapettiin Afrikassa, eikä kukaan välittänyt näistä tosiasioista mitään. Ja te kysytte minulta neljästä YK:n tarkkailijasta, Lieberman sanoi.

Liebermanin mukaan Israelin kansainvälinen asema on edelleen vakaa. Hän toisti maan hallituksen aiemminkin esittämän kannan, ettei Israelilla ole Turkilta anteeksipyydettävää.

Israelin joukot iskivät toukokuussa turkkilaiseen avustussaattueeseen ja välikohtauksessa kuoli yhdeksän turkkilaista. Turkki on vaatinut Israelilta anteeksipyyntöä.

Samaan aikaan kun ulkoministeri Lieberman vierailee Suomessa, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapaa Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

Amerikkalaiset ovat olleet närkästyneitä Israelin siirtokuntapolitiikasta. Maiden välit ovat nyt poikkeuksellisen tulehtuneet. Lieberman ei kuitenkaan ole huolestunut USA:n ja Israelin suhteista, sillä hänen mukaansa ne ovat edellen hyvät ja vakaat.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) vakuutti ulkoministerien neuvottelujen jälkeen, että Suomen ja Israelin välillä ei ole poliittisia ongelmia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi