Näin aselain uudistus on edennyt

Suomessa on puolitoista miljoonaa asetta ja niistä kymmenet tuhannet ovat laittomia. Ennen Jokelan kouluammuskelua Suomessa suhtauduttiin hyvin nihkeästi muun muassa EU:n direktiiviin, joka myöntäisi metsästysaseen vasta 18-vuotiaalle. Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen aselakeja alettiin kuitenkin tiukentaa.

Kotimaa
Musta tsekkoslovakialainen 9mm CZ-puoliautomaattipistooli.
YLE / Heikki Haapalainen

Marraskuu 2007

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vihjasi pääministerin haastattelutunnilla Jokelan surmien jälkeen, että harrastajien ampumarata-aseet pitäisi säilyttää ampumaradoilla. Ehdotus kuitenkin teilattiin. Ampumaurheilijoiden mielestä aseiden turvallinen säilyttäminen radoilla vaatisi liian kalliita investointeja.

Syyskuu 2008

Pääministeri Vanhanen ehdotti Ylen uutisissa Kauhajoen koulusurmien jälkeen, että yksityishenkilöiden käsiaseille voitaisiin asettaa täyskielto. Myös sisäministeri Anne Holmlund (kok.) tuki ajatusta käsiaseiden rajoittamisesta.

Syyskuu 2009

Sisäministeriössä valmisteltu uusi aselaki tuli eduskunnan käsittelyyn. Hallituksen lakiesityksessä nostettaisiin aseluvan hakijan ikärajaa yleisesti 18 vuoteen ja käsiaseiden osalta 20 vuoteen. Lupaa käsiaseelle ei voisi saada kuulumatta alan harrastusseuraan. Lisäksi käsiaseluvan hakijalta edellytettäisiin kahden vuoden harjoittelua ampumaseurassa, kouluttajan valvonnassa. Poliisille tulisi lupa tehdä kotitarkastuksia, jotta aseita säilytetään oikein. Lakiesitys herätti kovasti vastustusta, etenkin ammunnan harrastajat ja metsästysseurat arvostelivat tiukennuksia.

Joulukuu 2009

Espoossa Sellon kauppakeskuksessa sattui 31. joulukuuta 2009 ampumavälikohtaus, joka vilkastutti taas keskustelua käsiaseiden kieltämisestä kokonaan.

Helmikuu 2010

Kauhajoen koulusurmien tutkintalautakunta esitti, että Suomessa tulisi kieltää kaikki puoliautomaattiaseet. Sisäministeri Anne Holmlund sanoi, että hallitus on yhä valmis harkitsemaan tiettyjen asemallien kieltämistä, mutta selvitykset ovat kesken.

Kevät 2010

Perustuslakivaliokunnan mukaan aselakiin ei voi tulla velvollisuutta kuulua ampumaseuraan, sillä pakollinen jäsenyys olisi yhdistymisvapauden vastaista. Myös puolustusvaliokunta vastusti kyseistä aselain tiukennusta.

Kesäkuu 2010

Sisäministeri Anne Holmlund vahvisti, että hän ei aio viedä vaadittua puoliautomaattiaseiden täyskieltoa eteenpäin.

Eduskunnan on määrä päättää aselain uudistamisesta syksyllä. Esillä olleista tiukennuksista harva näyttää toteutuvan.

Lähteet: YLE Uutiset