1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ranska käsittelee burka-kieltoa

Ranskassa eduskunta käsittelee tiistaina lakiesitystä, joka kieltäisi islamilaisen burka-kaavun käytön julkisilla paikoilla. Rikkureita odottaisi 150 euron sakko tai passitus arvokurssille. Lakiesitys on herättänyt maassa runsaasti keskustelua siirtolaisväestön integraatiosta.

Uusi lakiesitys kieltäisi koko vartalon sekä kasvot peittävän burkan käytön kaduilla, liikennevälineissä ja virastoissa.

Rikkureita odottaa 150 euron sakko tai passitus kurssille, jolla opetetaan ranskalaisia arvoja. Kovempia rangaistuksia on luvassa niille jotka pakottavat naisen käyttämään islamilaista kaapua. Heille kaavaillaan vuoden vankeusrangaistusta ja 15 000 euron sakkoja.

Monet ranskalaiset kannattavat näitä ehdotuksia, mutta lain vastustajia on myös paljon. Siirtolaisjärjestöjen mielestä laki on täysin turha, sillä burkan käyttäjiä on Ranskassa ainoastaan kaksi tuhatta.

Pariisin Voltaire-bulevardilla tavoitettu nelikymppinen ranskalainen virkamies Monsieur Francois kannattaa burka-kaavun käytön kieltämistä julkisilla paikoilla.

- Minun mielestäni maassa on elettävä maan tavalla, hän sanoo.

Monsieur Francoisin mielestä burka ei vastaa ranskalaista käsitystä naisen asemasta ja sen käyttö vaikeuttaa eri väestöryhmien välistä kommunikaatiota.

Joka kolmas ranskalainen tunnustautuu rasistiksi

Lakiesitys on herättänyt Ranskassa laajemminkin keskustelua siirtolaisten integraatiosta. Maassa on noin viisi miljonaa maahanmuuttajaa, ja eri kulttuurien rinnakkaiselo on ollut aika ajoin vaikeaa.

Talouskriisi, siirtolaistaustaisen väestön slummiutuminen sekä väkivaltaongelmat ovat viime vuosina selvästi lisänneet muukalaisvastaisuutta. Tätä nykyä joka kolmas ranskalainen ilmoittaa olevansa enemmän tai vähemmän rasisti. Rasismi kohdistuu nimenomaan maan muslimiväestöön.

Burkalain vastustajien mielestä parhaillaan käsiteltävä lakiehdotus tekee islaminuskoisista entistä selvemmin silmätikun. Esimerkiksi Ranskan vasemmiston piirissä pelätään myös, että laki saattaa lietsoa muukalaiskielteisyyttä entisestään.