Halonen: Pride-isku kova kolhu Suomen maineelle

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsee jyrkästi Pride-kulkuetta vastaan tehdyn iskun. Halosen mukaan Suomen hyvä kansainvälinen maine sai kovan kolhun.

Presidentti Tarja Halonen
Presidentti Tarja Halonen tuomitsee jyrkästi hyökkäyksen seksuaalisten vähemmistöjen Pride-kulkuetta vastaan Helsingissä. Presidentin mukaan kuva Suomesta sivistysmaana on kansainvälisesti tahriintunut. Poliisi tutkii lauantain hyökkäystä viharikoksena.

- Tämä on erittäin ikävä asia sekä paraatin osallistujille että muille suomalaisille. Me olemme tottuneet arvostamaan ihmisten erilaisuutta, sekä moraalin että tietenkin lainsäädännön edellyttäminä, presidentti Halonen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomen maine kärsii iskun kaltaisista tapahtumista.

- Pride-tapahtuma järjestetään monissa maissa, ja Suomella on ollut näissä asioissa hyvä maine. Se saa nyt kovan kolhun. Kansainvälinen maine, jota tämä tapaus tuo, on kyllä sellaista brändäystä, jota ei toivoisi tulevan.

Suunniteltu isku on vakavampi isku

Presidentti Halonen kertoo olevansa huolissaan paraatin osallistujista.

- On vaatinut vuosikymmenten työtä, että heidät itsensä on saatu uskomaan, että me todella olemme ihmisoikeuksien puolella ja arvostamme ihmisten omaa henkilökohtaista oikeutta vapaasti valita oma seksuaalinen suuntautumisensa.

Halonen vaatii, että syylliset ja asia on tutkittava asiaan kuuluvalla vakavuudella.

- Toivottavasti asiaan saadaan vahva vastaus yhteiskunnalta. Se, että isku oli etukäteen suunniteltu, tekee asiasta vielä vakavamman. Se osoittaa, että ihmiset eivät tee tällaisia asioita hetken mielenailahduksesta.