Meksikonlahden öljyvuoto uhkaa historiallisia hylkyjä

Meksikonlahden iso öljyvuoto uhkaa alueen eläimistön ja kasviston lisäksi myös historiallisia laivahylkyjä ja rantojen arkeologisia alueita. Öljyporauslautan uppoamisesta alkanut vuoto on kestänyt jo yli kaksi kuukautta.

Vuotavan öljylähteen läheisyydestä on löydetty useita merkittäviä hylkyjä, mutta meren pohjalle jähmettyvä öljy estää tutkimasta niitä. Vaara-alueella lepää muun muassa kaksi 1800-luvun puulaivaa ja toisen maailmansodan aikainen saksalainen sukellusvene.

Öljyä on kulkeutunut muun muassa Floridaan Pensacolan rannikolla, jonne neljä vuotta sitten upotettiin vanha lentotukialus tekoriutaksi meren eläimistölle.

Öljy on vaaraksi myös rantojen historiallisille alueille. Esimerkiksi Pensacolassa uhattuna on linnoitusrakennus, jossa apassipäällikkö Geronimoa pidettiin vankina 1880-luvulla.

Tutkijat toivovat, ettei puhdistustöissä tehdä samoja virheitä kuin öljytankkeri Exxon Valdezin upottua Alaskan rannikolla vuonna 1989. Silloin maata myllerrettiin koneilla myös arkeologisilla alueilla ja jotkut työmiehet joko panivat arkeologisia aarteita omiin taskuihinsa tai tuhosivat niitä ymmärtämättömyyksissään.