Pohjoismaiden yhteinen pullopanttijärjestelmä ei toteutune

Pohjoismaihin suunniteltu yhteinen pullopanttijärjestelmä ei näillä näkymin toteudu. Tuoreen raportin mukaan yhteiselle panttijärjestelmälle ei löydy tukea.

Kotimaa
Rytistyneitä juomatölkkejä
AP Graphics Bank

Asiaa tutkittiin Ruotsin pullopalautusyhtiö Returpackin entisen toimitusjohtaja Jan Rehnbergin johdolla. Pohjoismaiden ministerineuvosto oli pyytänyt Rehnbergiä selvittämään edellytyksiä yhteiselle järjestelmälle, koska maiden välillä tapahtuu paljon ostosmatkailua.

Neuvosto on tyrmistynyt raportin tuloksista.

- Emme voi hyväksyä, että ihmiset vain heittävät tölkit luontoon. Pakkaukset ovat hiilidioksidipäästöjen tapaan rajat ylittävä ongelma, ja sen vuoksi siihen on saatava rajat ylittävä ratkaisu Pohjoismaissa, neuvoston ympäristö- ja luonnonvaravaliokunnan puheenjohtaja Ann-Kristine Johansson toteaa.

Rehnberg ehdottaa laatimassaan raportissa, että yhteisen järjestelmän sijaan maiden tulisi solmia kahdenvälisiä sopimuksia keskenään. Näin ovat tehneet esimerkiksi Tanska ja Saksa.

Johansson aikoo ehdotuksesta huolimatta painostaa Pohjoismaiden hallituksia yhteisen panttijärjestelmämallin kehittämiseksi.

Tällä hetkellä toisesta Pohjoismaasta ostettuja pulloja ja purkkeja voi viedä kauppojen pullonpalautukseen, mutta niistä ei saa panttimaksua. Siitä johtuen suuri osa pulloista ja purkeista päätyy luontoon tai tavallisten roskien joukkoon.

Lähteet: YLE Uutiset