1. yle.fi
  2. Uutiset

Pörssikurssit laahaavat puolen vuoden takaisella tasolla

Huolimatta tiistain päiväkohtaisesta noususta Helsingin pörssin yleislinja on synkkä. Osakkeiden kurssit ovat nyt keskimäärin puolen vuoden takaisilla tasoilla. Asiantuntijoiden mukaan kursseja painavat pelot uudesta taantumasta.

talous
Pörssi
YLE

Pörssin on katsottu yleensä ennustavan tulevaisuutta noin puolen vuoden päähän. Euroopan 600 suurimman yrityksen kurssikehityksen perusteella tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Alkuvuoden vahva kurssinousu taittui Kreikan kriisin sysäämänä laskuun. Tukipaketit tasasivat tilannetta, mutta pörssikurssit eivät ole laskusta oikein toipuneet.

Sama tapahtui myös Helsingissä. Osakekurssit ovat vajonneet loppuvuoden tasoille.

- Ihan viime päivinä uutiset USA:sta, Kiinasta ja Euroopasta ovat kertoneet, että elpyminen ei ole ollut niin voimakasta kuin on toivottu ja tämä lisännyt sijoittajien pelkoja ja sitten on pistetty osakkeita myyntiin, sanoo Nordean pääosakestrategi Tero Wesanko.

- Yksi niistä on se että tämä maailmatalouden kasvu olisi saavuttamassa huippupisteen joten kasvunäkymät ovat olleet himmeämmät loppuvuoden suhteen kuin oli aiemmin, Evlin markkinastrategi Tomas Hildebrandt kertoo.

Romahdukselta on pelastanut se, että ostajiakin on ollut silti liikkeellä.

- Kurssinousu, joka nähtiin ennen korjausliikkeen alkamista oli historiallisen voimakas, ja sen takia nämä tunnelmat ovat olleet hermostuneet. On ollut sijoittajia, joilla on ollut tarve kotiuttaa voittoja mutta on ollut sijoittajia jotka pelkäävät tuplataantumaa ja sitten on niitä, jotka näkevät tämän hyvänä ostotilaisuutena. Ostotaso on houkutteleva jos se suhteutetaan tulosodotuksiin, Wesanko kertoo.

Parin viikon kuluttua alkavaa osavuositulosten tulvaan on ladattu paljon odotuksia niin Suomessa kuin muuallakin.

Tulosten perusteella pitäisi kirkastua joksikin aikaa mihin suuntaan osakemarkkinat ja siis todellisuudessa yritysten tilanne, tilaukset ja työllisyys kehittyvät.

Hildebrandt on toiveikas.

- Uskomme kyllä että tässä alkaa olla pohjatasot käsillä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi