1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisin huolena deaktivoidut aseet

Suomessa tehdään vuosittain 5 - 8 henkirikosta luvattomilla aseilla. Poliisin mukaan suurimmaksi ongelmaksi ovat nousemassa käyttökelvottomiksi tehdyt, niin sanotut deaktivoidut aseet.

Kotimaan uutiset

Niiden omistamiseen ei Suomessa tarvita lupaa. Asiansa osaava henkilö osaa kuitenkin palauttaa aseen uudelleen toimintakuntoiseksi.

- Aseen toimintakunto yleensä kärsii siinä, mutta se on tällä hetkellä helpoin tapa saada ampuma-ase haltuun, sanoo ylikonstaapeli Ilari Vilén Helsingin poliisista.

Toinen yleistymässä oleva tapa on poliisin mukaan aseiden rakentaminen. Toimivan aseen saa koottua esimerkiksi strattipistoolista tai ilma-aseesta. Oma ryhmänsä ovat kaasuaseet, joita on tuotu Suomeen harrastuskäyttöön viime vuosina tuhansia.

Poliisin mukaan myös käyttökelvottoman aseen omistamisen tulisi olla luvanvaraista.

- Ehkä se olisi kaikkein järkevin ratkaisu, että nämä tulisivat jonkinlaisen valvonnan piiriin. Joko lainsäädännössä tehdään jonkinlainen muutos, jossa deaktivoitu ase velvoitetaan ilmoittamaan poliisille, tai joku muu kevennetty lupamenettely, Vilén pohtii.

Eduskunta jatkaa aselain uudistamista syksyllä. Sisäministeri Anne Holmlund ei sairausloman vuoksi pystynyt kommentoimaan tapahtumia Yle Uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi