Milloin ampiaispesä on ihmiselle vaarallinen?

Kesän mittaan ulkohuoneen katossa oleva ampiaispesä kasvaa melkein silmissä ja siinä käy jatkuva kuhina. Sisään mennessä pää melkein viistää pesää. Onko vaara että ampiaiset yllättävät ulkohuoneessa kävijän kirjaimellisesti housut kintuissa ja pistävät?

Kotimaa
Ampiaispesä ulkorakennuksen katon rajassa
YLE / Markku Karvonen

Ampiaiset lentävät jatkuvana virtana avoimesta oviaukon yläosasta sisään ja ulos. Osa kiertää harmaata paperia muistuttavaa pesää ympäri ja kasvattaa sitä kierros kierrokselta. Ei olisi ylevää eikä kunniakasta rynnätä ulos housut jaloissa ja kivusta kiljuen. Sietääkö ampiaisia ja pistojen riskiä vai pitäisikö pesä hävittää? Ja miten?

Ampiaiset saattavat ryhtyä rakentamaan pesää melkein minne vain yllättäväänkin paikkaan. Se voi olla talon räystään alla, piharakennuksessa, paikallaan seisseessä kulkupelissä, ullakolla riippuvan talvitakin hihassa tai vaikka hormissa.

- Kyllä ne ovat melkoinen häiriötekijä pesiessään siellä missä ihmiset liikkuvat, sanoo Mehiläishoitajain Liiton koulutuspäällikkö Lauri Ruottinen.

- Ainoa turvallinen tapa on poistaa ampiaiset ihmisten käyttämiltä kulkuteiltä. Se onkin varsinainen luovuuden laji, miten sen tekee. Pesä voi olla hyvinkin hankalassa paikassa. Ampiaiset voi tappaa tavallisen hyönteismyrkyn avulla, sanoo Ruottinen.

Miten pesän voi hävittää?

- Pääasia on poistaa ampiaiset silloin kun kaikki ovat pesässä eivätkä enää lennä, kuten myöhään illalla tai yöllä. Ensimmäinen tehtävä on suojata hyvin itsensä. Tavallinen hyttyshattu käy, haalari päälle ja hanskat käteen.

Lauri Ruottinen sanoo, että on hyvä jos pystyy sulkemaan koko pesän johonkin, kuten purkkiin tai muovipussiin. Kun pesä on pussissa, ampiaisten myrkyttäminen onnistuu sen sisällä.

Kuinka vaarallinen pesä on?

- Yleensä kun ihminen menee pesän lähelle tai jos täristää pesää, ampiaiset puolustautuvat ja pistävät. Vastoin joidenkin luuloa ampiainen pystyy pistämään monta kertaa. Piston vaikutus on yksilöllinen, mutta yleensä hyvin kivulias.

- Yleensä jos saa vaikka 5-10 pistoa, seurauksena on punotusta, kuumotusta ja muita oireita. Allergisen kannattaa hakeutua terveyskeskukseen, neuvoo Ruottinen.

Yleensä silloin kun ihminen huomaamattaan törmää pesään tai tallaa sen päälle, pesä häiriytyy ja ampiaiset ryhtyvät puolustautumaan sekä pistävät.

- Rauhanomainen rinnakkaisolo onnistuu jos voi jättää 2-3 metriä väliä pesään. Jos joutuu kulkemaan aivan pesän läheltä, on aina vaara että ne ryhtyvät puolustautumaan.

Syksyllä ampiainen pyrkii ruokalautaselle

- Syksyllä ne ovat todellinen riesa, kun aikuisten oma ravinto alkaa loppua. Ampiaisille on tärkeä osa puutarhan ravintoketjussa, kun ne poistavat ja vievät pesään toukille ravinnoksi valtavan määrän kirvoja ja muita pikkuotuksia. Kun ruokintaketju katkeaa ja aikuisten ravinto loppuu, ne pyrkivät ihmisten ruokapöytään makean ja suolaisen perässä.

- Ampiaisille on omia pyydyksiäkin, joihin ne houkutellaan makean ravinnon perässä ja pidetään pois puutarhan kahvipöydän kimpusta, neuvoo koulutuspäällikkö Lauri Ruottinen.

Lähteet: YLE Häme