Hyppää sisältöön

Nimikiistasta vaalikysymys Japanissa

Naisten oikeudesta säilyttää tyttönimensä avioliitossa on tulossa kuuma vaaliaihe parlamentin ylähuoneen vaaleissa sunnuntaina. Japani on ainoa suurista teollisuusmaista, joissa avioparien on rekisteröidyttävä samalla sukunimellä vahvistaakseen avioliiton. Nimikiista jakaa puolueita niin hallituksessa kuin oppositiossakin.

Sääntö yhdestä sukunimestä avioliitossa on sidoksissa Japanin perinteiseen käsitykseen perheestä instituutiona. Nimilain uudistamisen vastustajat sanovat, että miehen ja vaimon erinimisyys häiritsisi perheyhteyttä, lasten identiteettiä ja johtaisi mahdollisesti jopa avioerojen lisääntymiseen.

Tokiolainen Akiko Orita on ollut naimisissa 12 vuotta, mutta hänen avioliittoansa ei ole rekisteröity, koska hän halusi säilyttää tyttönimensä.

- Halusin pitää nimeni, sillä pidän siitä enkä nähnyt mitään järkeä vaihtaa nimeäni, 35-vuotias Keio-yliopiston apulaisprofessori sanoo.

Nimilaissa on kyse siitä, että avioparilla on oltava sama sukunimi avioliittoa rekisteröidessä. Mies voi halutessaan kyllä ottaa käyttöön vaimonsa tyttönimen, mutta käytäntö on harvinainen. Yhä useammat japanilaisnaiset palloilevat kahden sukunimen kanssa eri tilanteissa; käyttävät tyttönimeään ammatissaan ja miehensä nimeä ainoastaan virallisissa asiapapereissa.

Jättämällä rekisteröimättä avioliittonsa virallisesti nimilain takia Akiko Orita vaarantaa esimerkiksi perimisoikeutensa.

Puolueista hallitseva DPJ kannattaa nimilain muuttamista, mutta se ei ole tuonut lainmuutosta parlamenttiin. Osa puolueen omistakin jäsenistä vastustaa perinteen murtamista. Oppositiopuolueet ovat sunnuntain vaalien alla kosiskelleet konservatiivien ääniä nimilian avulla. Ne sanovat hallituksen rapauttavan Japanin yhteiskunnan perustaa uudistusmielisellä suhtautumisella nimilakiin.