1. yle.fi
  2. Uutiset

Perämeren lohi kateissa

Lohi ja silakka ovat pahasti kateissa Perämerellä. Esimerkiksi Hailuodon kalasatamaan saatiin keskiviikkoaamuna kolmesta rysästä vain yksi ehjä sekä pari hylkeiden repimää ja puoliksi syömää lohta.

Kotimaan uutiset
Perämeren lohta pyyntituoreena Hailuodosta.
Saako olla kesän harvinaista herkkua -Perämeren lohta.YLE / Hannu Karjalainen

Lohi on ollut mereltä kadoksissa jo pitemmän aikaa. Kalastaja Tuomo Annonen Hailuodosta kertoo, ettei rysiin tullut viime vuonnakaan kuin muutama lohi ja sen takia hän jättikin tänä vuonna koko rysäpyynnin.

Tuomo Annonen arvelee heikkojen lohisaaliiden syyksi silakkaparvien katoamista. Viime kesänä Annonen sanoo löytäneensä sentään pari silakkaparvea, mutta tälle kesälle mereltä ei ole löytynyt vielä yhtäkään parvea.

- Silakka on kuitenkin kaiken aa ja oo. Kun löytyy silakkaa niin sen seurasta löytyvät myös siiat ja silakkaa se seuraa lohikin, sanoo Tuomo Annonen.

Pakkaset tekivät hallaa

Ammattikalastaja arvioi, että osaltaan heikkoon saaliiseen ovat suuren hyljekannan lisäksi vaikuttaneet viime talven kovat pakkaset. Talvella myös osa Itämerestä jäätyi. Kun lohi puolestaan viihtyy avoimella alueella, ovat niillä apajilla käyneet myös hylkeet pehmittämässä lohisaaliita.

Silakan hävikkiin on puolestaan Perämeren kalastajien mielestä syynä ylikalastus etelämpänä.

- En minä ainakaan usko, että petokalat olisivat silakkaa syöneet.

Ammattikalastus ei lyö leiville

Hailuodon Marjaniemessä kalastajat alkavat käydä vähiin. Tuomo Annonenkin on siirtymässä lähiaikoina eläkkeelle.

- Eläkepaperit ovat jo vetämässä ja paremmat päivät, vaikkei se elke häävi olekaan, naurahtaa Annonen.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi