Israelin media innoissaan Netanjahun vierailusta

Israelin tiedotusvälineet ovat riemuinneet pääministeri Benjamin Netanjahun onnistuneeksi katsotusta vierailusta Valkoiseen taloon. Israelilaismedia julisti uuden, lämpimien suhteiden aikakauden alkaneen tiistaisesta tapaamisesta. Jotkut varoittavat kuitenkin lämpimän kauden jäävän lyhyeksi, jos siirtokuntapolitiikkaan ei löydy ratkaisua eikä suhteissa palestiinalaisiin ei ala tapahtua edistystä.

Ulkomaat
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat Valkoisessa talossa tiistaina.Michael Reynolds / EPA

Israelilainen päivälehti puhuu lämpimästä olkapäästä, jonka Netanjahu löysi Washingtonista tavatessaan presidentti Barack Obaman. Maariv-lehti puolestaan kertoo luottamuksen rakentamisesta kahden johtajan välillä. The Jerusalem Post puolestaan pani merkille, kuinka sävyero edellisiin tapaamisiin oli silmiinpistävä.

Israelin ja Yhdysvaltain suhteet olivat viime kuukausina saavuttaneet aallonpohjan Yhdysvaltain kritisoitua poikkeuksellisen voimakkaasti Israelin uudelleenasutuspolitiikkaa Länsirannalla ja Gazan avustuslaivaselkkauksen takia. Tiistaisessa tapaamisessa Obama ja Netanjahu lakaisivat menneet kuitenkin maton alle ja tekivät kaikkensa antaakseen kuvan ystävällisistä suhteista.

Osa Israelin tiedotusvälineistä kiinnitti kuitenkin huomion myös siihen, että lämmin ilmapiiri saattoi syntyä siitä, että tapaamisessa ei käsitelty suhteita koettelevia, vaikeita asioita.

- Ei sanaakaan siirtokunnista, sanoi Haaretz-päivälehti.

- Tarkkailijat eivät voi olla kysymättä, mitä ratkaisematta olevista vaikeista kysymyksistä tapaamisessa sanottiin, pohti Israelin hallitusta tukeva HaYom-sanomalehti varoittaen amerikkalaisten lämmön viilenemisestä tulevaisuudessa.

Yhdysvaltain toivomien suorien rauhanneuvottelujen aloittaminen israelilaisten ja palestiinalaisten välillä näyttää riippuvan Israelin siirtokuntapolitiikasta. Palestiinalaiset eivät aio aloittaa suoria neuvotteluja ellei Israel lopeta siirtokuntarakentamista Länsirannalla. Syyskuussa umpeutuu hallituksen asettama osittainen rakentamiskielto. Hallitus ei ole sanonut, mitä kiellon umpeutumisen jälkeen seuraa.

Obaman valkoinen lippu

Amerikkalaiset ovat kommentoineet Netanjahun vierailua peilaamalla sitä Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan. Johtopäätelmä on, että maan johdon on vaikea olla pitkään kovin kriittinen Israelia kohtaan.

- Valkoinen talo olisi voinut nostaa Tähtilipun sijasta valkoisen lipun salkoon antautumisen merkiksi, kuvailee The Washington Postin kommentaattori Dana Milbank.

Lehden mukaan Obaman oli unohdettava jäinen sävy, joka hallitsi johtajien tapaamista neljä kuukautta sitten sisäpoliittisten paineiden takia. Israelia tukevat painostusryhmät olivat aktivoituneet, Netanjahu oli arvostellut Obaman politiikkaa, kuoroon olivat liittyneet republikaanijohtajat ja demokraatit olivat pistäneet päänsä piiloon, The Washington Post -lehti kuvaa lämpöisän tapaamisen taustaa.

The New York Times -lehti puolestaan sanoo, että vierailulla saavutettiin vain lyhytkantoisia tavoitteita. Sekin oli pannut merkille, että sisällöltään vaikeat kysymykset ohitettiin tapaamisessa.

- Kumpikin johtaja halusi epätoivoisesti osoittaa äänestäjäkunnalleen, että hyinen suhde on taas lämmennyt, The New York Times päättelee.

Omassa analyysissään The Associated Press -uutistoimisto toteaa, että vierailu vahvisti Netanjahun omaa asemaa Israelissa. Myös Obama luultavasti tyynnytti joitakin omia kriitikoitaan.

Lähteet: YLE Uutiset