Nuoret nauttivat liikunnan iloista Pitkis-Sportissa

Parhaillaan 1 600 nuorta harrastaa Kokemäen Pitkäjärven maastossa mitä moninaisimpia lajeja hevosurheilusta jäätanssiin. Meneillään on Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n perinteinen Pitkis-Sport. Liikuntaleirin erityisvahvuutena on juuri harrastuslajien runsaus.

jongleeraus (taiteellinen luonti)
Pitkis-Sport
YLE / Pertti Pitkonen

Pitkis-Sport leirin juuret ulottuvat lähes 50 vuoden taakse. Liikuntaleiristä on vuosikymmenten varrella kehittynyt yksi maamme lajirikkaimmista liikuntaleireistä.

- Yleensä mennään tekniikan ehdoilla ja koti on täynnä pelejä ja tv-ruutuja, joten on kiva palata niin sanotusti juurille. Olemme sopivasti poissa kaupunkikeskuksista ja elämme telttaelämää, niin ehkä arvo ja merkitys tulevat sieltä. Tänä vuonna meillä on 42 lajileiriä, joista vuosittain vaihtuvat kaksi. Nyt uutuutta edustaa jumppakoulu 7 - 9 -vuotiaille ja jonglööraus kuulostaa jo eksoottisemmalta, leirijohtaja Jari Huttunen sanoo.

- Yksi mies opetti minua jonglööraamaan. Sitten menin nettiin ja katsoin Pitkis-sivuja. Siellä olikin jönglööreausta ja ajattelin, että mä taidankin mennä siihen. Ja sitten tänne tultiin, Kristian Niemi perustelee leirille osallistumistaan.

- Me heitämme palloja ja diaboloa, joka on sen tiimalasinmuotoinen ja siinä on naru. Sitten meillä on jojo ja pääsemme myös kokeilemaan muitakin lajeja. Meillä on devilstickiä, astrojacksia, ja vaikka kuinka paljon muuta, jonglööraus-leirin lajijohtaja Marko Akkanen kertoo.

Laji vaatii tekijältään kärsivällisyyttä.

- Se on oikeastaan ainoa vaatimus, ja jos sitä ei ole, niin sekin kehittyy lajin mukana, Akkanen sanoo.

- Meidän vahvuutemme on varmaan juuri tämä monipuolisuus. Monelta lajileiriltä löytyy muun muassa pesäpalloa ja lentopalloa ja saamme hienoja osanottajamääriä. Olemme Suomen monipuolisin ulkosalla telttaileva leiri, Huttunen sanoo.

Lähteet: YLE Satakunta