Venäjän nykyelokuvissa näkyy yhteiskunnan murros

Elokuva-ala on myrskyn silmässä Venäjällä. Maassa eletään yhteiskunnallista murroskautta, ja monien elokuvantekijöiden työtä leimaa poliittinen epävakaus ja pelko tulevasta.

kulttuuri
Jusup Razikovin vanhasta, huumekuriiriksi pakotetusta uzbekkimiehestä kertova elokuva Gastarbeiter herätti festivaaleilla mielenkiintoa.Kinotavr

Venäjän Sotsissa järjestettiin kesäkuussa 21. kerran maan tärkein vuosittainen elokuvatapahtuma, Kinotavr-festivaali.

Paikalla vieraillut venäläisen elokuvan tuntija Kirsi Tykkyläinen kuvailee venäläisen elokuvan nykytilannetta vaikeaksi.

- Venäjällä on monenlaisia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia, ja yhteiskunnan eriarvoisuus näkyy myös elokuvien maailmassa, Tykkyläinen sanoo.

Erityisesti väkivalta ja sen uhka on synkeällä ja ahdistavalla tavalla läsnä venäläisissä elokuvissa.

- Mitä tahansa voi tapahtua, mutta ehdottomasti ei mitään hyvää, Tykkyläinen kuvaa.

Elokuvateattereiden määrä on vähentynyt selvästi

Venäjä on elokuvan suurvalta, ja alan bisneksessä liikkuvat suuret rahat.

Pari vuotta sitten Venäjällä ryhdyttiin remontoimaan elokuva-alan julkista rahoitusta. Syynä oli paitsi valtion talouskriisi, myös tiukka ja yhä jatkuva taistelu rahasta ja vallasta kahden suuren elokuvaliiton välillä.

Venäläinen ohjaaja-käsikirjoittaja Larisa Sadilova haluaisi, että Venäjällekin perustettaisiin kansallista elokuvaa edistävä säätiö.

- Neuvostoliitossa oli aikoinaan 40 000 elokuvasalia. Nyt Venäjällä on vain 1 700 salia, joissa katsotaan melkeinpä yksinomaan amerikkalaista elokuvaa, Sadilova pahoittelee.

Venäläistä nykyelokuvaa nähdään syksyllä myös Suomessa

Sotsin filmijuhlilla suurta mielenkiintoa herätti muun muassa ohjaaja Jusup Razikovin elokuva Gastarbeiter.

Se kertoo vanhasta uzbekistanilaisesta Zadik-miehestä, joka on pakotettu huumekuriiriksi Moskovaan. Zadik etsii suureen Venäjänmaahan töihin lähtenyttä pojanpoikaansa ja huomaa vierastyöläisten ankean aseman.

Sotsin elokuvajuhlilla nähtyjä uusia venäläiselokuvia näytetään lokakuussa Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anna-Maija Jokela