Korvaukset kasveista eivät riitä oittilaisille

Henkel Makroflexin tiedotustilaisuus Hausjärven kaasupäästöalueen asukkaille toi julki asukkaiden tyytymättömyyden tehtaan toimiin asiassa. Lupaus korvauksista ei riitä, vaan yhtiö halutaan edesvastuuseen lain edessä. Tilaisuudessa tehtaan työntekijä kertoi havainneensa, ettei kaikki ole kunnossa jo silloin, kun kaasua poltettiin.

Tiedotustilaisuuteen tuli runsaasti osallistujia. Kuva: YLE / Juha Paaso

Asukastilaisuus keskiviikkona alkoi melko surkuhupaisasti, kun alun perin kokouspaikaksi sovittu Ravintola Serafiina 54-tien varressa osoittautui auttamatta liian pieneksi paikalle tungeksivalle väkijoukolle. Tilaisuus siirrettiin pikavauhtia Oitin ala-asteen urheilusaliin, jonne kokoontuikin kyläläisiä satamäärin.

Tilaisuuden aluksi Henkelin liiketoimintalueen johtaja Jari Tuomikoski pahoitteli tapahtunutta kaasuvuotoa. Koko kokouksen ajan Henkel-Makroflex oli liikkeellä erittäin sovittelevalla linjalla. Oittilaiset eivät tosin tuntuneet olevan kovinkaan tyytyväisiä yrityksen järjestämän vastaajakomitean kokoonpanoon. Neste Oil, joka oli hoitanut vaarallisten kaasutankkien tyhjennyksen, loisti poissaolollaan. Valtaosa paikalla olleiden kysymyksistä koski ilmaan päässeen vetyfluoridin terveysvaikutuksia, mutta koska tilaisuudessa ei ollut yhtäkään lääkäriä, vastaukset jäivät spekulaatioiden asteelle.

Kyläläisten kysymyksiin oli vastaamassa kuusi henkilöä, joista kaiken kukkuraksi kolme oli Saksasta tai Itävallasta. Kielimuuri siis ainakin hiukan vaikeutti keskustelua ja asioiden selvittämistä.

Kokouksessa ensimmäisenä sai suun vuoron kasvi-, vesi- ja maaperätutkimukset tehneen saksalaisyhtiön Matthias Schröder. Esitettyjen tulosten mukaan välittömät vaarat ovat ohitse, ja maastoon päätyneet fluoridipitoisuudet ovat olleet hyvin pieniä, mutta puutarhassa kasvatettujen marjojen, hedelmien ja muiden kasvisten syöntikielto jatkuu yhä.

Monet kokouksen osanottajat olivat huolissaan siitä, miksi kasveja ym. testataan, mutta ei ihmisiä. Niin tehtaan kuin paikalla olleen Hausjärven terveystarkastajankin ohje oli, että jos oireita on, silloin pitää mennä lääkäriin. Tosin, jos oireita olisi ollut, ne olisivat näkyneet välittömästi kaasun polton jälkeen, eli yli kaksi viikkoa sitten.

Parikin vanhempaa kertoi, kuinka pari viikkoa sitten lapsilla oli ollut selittämätöntä oksentelua. Siitä päästiinkin tapauksen kiusallisimpaan puoleen, eli siihen, miksi kaasuvuodosta ei tiedotettu asukkaille heti, vaan yli viikko tapauksen jälkeen. Asiaan ei ainakaan heti saatu vastausta.

Asukkaille korvauksia tuhoutuneista kasveista

Henkel-Makroflexin edustajat olivat ykskantaan sitä mieltä, että oittilaisten tuhoutuneet kasvit korvataan. Paikallaolleille jaettiinkin jo valmiita kaavakkeita, jolla voi ilmoittaa oman pihamaansa menetyksistä.

Kaikille ei vain uusien taimien hankkiminen kelvannut, ja keskustelu muuttui äkkiä kovasanaisemmaksi. Yhtiötä vaadittiin edesvastuuseen lain edessä ja tämä vaade sai yleisöltä hyvä-huutoja ja aplodit.

Tilaisuuden dramaattisin käänne tapahtui aivan sen lopussa. Makroflexin työntekijä paljasti olleensa töissä maanantaina 21. kesäkuuta, kun 1,1-difluorietaania poltettiin, ja huomanneensa, ettei kaikki ole aivan kunnossa. Hän kertoi asiasta eteenpäin jollekin, joka päätti olla tekemättä asiasta sen isompaa numeroa. Kenelle hän kertoi, sitä hän ei enää suostunut paljastamaan. Myöskään tehtaan johto ei halunnut enää kommentoida tätä väitettä.

Oitissa otetaan uusia kasvi-, vesi- ja maaperänäytteitä elokuun alussa. Suunnitelmien mukaan testejä jatketaan edelleen ensi keväänä.