1. yle.fi
  2. Uutiset

Jukka Rasila hölöttää jälleen Shrekin aasina

Ulkomaisten animaatioelokuvasarjojen kuten Ice Agen ja Shrekin eteneminen tarkoittaa töitä myös suomalaisille näyttelijöille. Tuotantoyhtiöt vaativat ääninäyttelijöiksi kunkin maan parhaita ammattilaisia. Jukka Rasila on antanut äänensä jo neljään Shrek-elokuvaan, joista tuorein tulee ensi iltaan perjantaina.

viihde
Jukka Rasila, Johannes ja Lilli
Shrek on vihreä jättiläinen, jonka paras kaveri on aasi. Äänensä tällä aasi-hahmolle antoi näyttelijä Jukka Rasila.

Shrek-elokuvissa seikkailee vihreä jätti, jolla on kaverinaan hölösuinen aasi. Aasin sutkautukset ovat ensimmäisestä elokuvasta alkaen tulleet Jukka Rasilan suusta. Jätin ääni on puolestaan Samuli Edelmanin. Näyttelijöiden yhteistyötä kehuttiin jo elokuvasarjan ykkösosassa, joka julkaistiin vuonna 2002.

- Emme nähneet kertaakaan toisiamme äänitysten aikana, eli äänitykset tehdään aivan yksinäisyydessä, Rasila paljastaa.

Näyttelijöiden apuna ovat toki aiemmin tallennetut vastanäyttelijöiden repliikit tai alkuperäisen elokuvan englanninkielinen dialogi.

Alkuperäisversiossa aasia näyttelee koomikko Eddie Murphy. Rasila kertoo kuunnelleensa erityisesti alkuperäisen tekstin tunnetiloja. Dialogia ei kuitenkaan käännetä suoraan.

- Eddie teki samassa ajassa kolme vitsiä kuin minä yhden, vaikka papatin koko ajan. Englanti on niin paljon nopeampi kieli, hän kuvaa.

Muun muassa Touko Poukona tunnetulla Rasilalla on pitkä kokemus myös äänitöistä. Shrek-sarjan aasin pölötyksen lisäksi hän taitaa oikeaoppiset Aku Ankan äännähdykset. Todisteena tästä hänellä on jo kahdeksattatoista vuotta Disney-yhtiöiden myöntämä lisenssi.

- Testiin kuuluu äänteitä, sanontoja ja naurahduksia. Tarkastuksia on kolmen neljän vuoden välein, niissä katsotaan täyttääkö ääni laatukriteerit, kuvaa Rasila.

Näyttelijän sitoutumista Ankkaan vahvistaa myös nilkkaan tatuoitu sarjakuvasankarin kuva.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen

Lue seuraavaksi