EU:n ulkosuhdehallinto saamassa lainvoiman

EU:n ulkosuhdehallinto eli ulkoministeriö on saamassa vihdoin lainvoiman. Puolan viime hetken vaatimukset jäsenmaiden kiintiöistä nimityksissä eivät horjuttaneet sopua. EU:n uusi ulkosuhdehallinto aloittaa työnsä syksyllä.

Ulkomaat
EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin pitäisi tehdä ulkosuhdehallinnon johtoportaan nimitykset syksyyn mennessä.Cristophe Karaba / EPA

Ulkosuhdehallinnosta on väännetty kättä viime syksystä lähtien. EU:n yhteisen ulkopolitiikan luominen on ollut vaikeaa, mutta rakenteet ovat kuitenkin hahmottuneet yllättävän nopeasti, alle vuodessa.

Sopu henkilöstöstä löytyi juhannuksen alla kolmikantaneuvotteluissa parlamentin, komission ja jäsenmaiden välillä. Vähintään 60 prosenttia tulee olemaan EU:n virkamiehiä ja kolmasosa jäsenmaiden diplomaatteja.

Ratkaisu on voitto parlamentille, sillä virkamiehistön enemmistön pitäisi taata se, että ulkoministeriö ei joudu alttiiksi suurten jäsenmaiden politiikanteolle, vaan palvelee unionia kokonaisuutena. Kun rahoitus menee komission kautta, on parlamentilla lisäksi mahdollisuus valvoa toimintamenoja.

Puolalainen entinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jacek Saryusz-Wolski riitautti kuitenkin sovun viime metreillä parlamentissa vaatimalla kiintiöitä jäsenmaiden edustukselle. Saryusz-Wolskin laskelmien mukaan Puola ja kaikki muut uudet jäsenmaat ovat nyt kokoonsa nähden aliedustettuja ulkosuhdetehtävissä. Esimerkiksi Suomi taas on yliedustettu. Suomella on nyt toistakymmentä merkittävää tehtävää.

Kiintiöperustein määrä puolittuisi. Kokoomuksen europarlamentaarikon Ville Itälän mukaan nykytilanne on neuvottelutaktiikan ja osaamisen tulosta, kiintiöillä taas on puolensa kun ulkopolitiikan hynttyyt lyödään yhteen.

- Se on tietynlainen selkänoja siihen, että tulevaisuudessakin tiedetään, että isot maat eivät vain jaa potteja keskenään, Itälä sanoo.

Saryusz-Wolskin esitys ei saanut kuitenkaan parlamentissa kannatusta, ja näillä näkymin parlamentti hyväksyy uuden ulkoasiainhallinnon torstain äänestyksessä.

EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin pitäisi tehdä johtoportaan nimitykset syksyyn mennessä ja käynnistää siitä pikkuhiljaa EU:n yhteinen diplomaattitoiminta ottaen huomioon unionin maantieteellisen ja sukupuolitasapainon tehtävänimityksissä.

Lähteet: YLE Uutiset