Rapurutto pahenee Kemijoessa

Rapuruton ennustetaan pahenevan Kemijoessa myös tänä kesänä. Lapin TE-keskuksen kalataloustarkastaja Kare Koivisto sanoo, että tilanne pahenee niillä alueilla, missä ruttoa alkoi esiintyä nelisen vuotta sitten.

rapurutto
Rapu.
YLE

- Kyllähän se rapurutto pahenee ja pahenee myös tänä kesänä niillä alueilla, missä sitä esiintyy, Lapin TE-keskuksen kalataloustarkastaja Kare Koivisto sanoo.

Koiviston mukaan rapuja on taudin saastuttamilla alueilla enää 10 prosenttia alkuperäisestä kannasta, mitä oli aikoinaan. - Toivotaan, ettei rapuruttoa olisi levinnyt uusille alueille.

- Rapuruton leviämistä uusille alueille voidaan Koiviston mukaan estää muun muassa siten, että rapuja pyydetään vain niillä alueilla, mihin vesialueen omistaja on myöntänyt luvan. Missään tapauksessa ei saa pyytää ruton saastuttamilla välineillä, Koivisto korostaa.

TE-keskus odottaa Evirasta Kuopiosta viime syksyn rapunäytteiden tuloksia. Koivisto sanoo, että tulosten saamista on viivyttänyt uusien tutkimusmenetelmien luotettavuuden selvittäminen.

Rapunäytteitä myös tänä kesänä

Rapunäytteiden ottoa jatketaan Lapin vesistöissä myös tänä kesänä. Rapuruttoa on esiintynyt Rovaniemen alueella ja Kemijoen kaikilla patoaltailla Kemin Isohaaraan asti.

Rapurutto levisi Kemijokeen nelisen vuotta sitten.

Ravustus alkaa 21.heinäkuuta, mutta Lapissa se on yleensä alkanut elokuun puolella. Kovisto sanoo, että rapu kasvaa Lapin kylmissä vesissä hitaammin ja vaihtaa kuorta myöhemmin kuin Etelä-Suomessa.

Lähteet: YLE Lappi