Lompakko livahtaa laukusta helposti

Poliisi kehottaa kansalaisia huolehtimaan lompakoistaan ja laukuistaan erityisesti kesällä. Suomea kiertävät ulkomailta tulleet pitkäkyntiset, jotka pihistävät luottavaisilta kansalaisilta lompakoita ja kukkaroita.

lompakot
Varas vie lompakon laukusta
Mari Siltanen/Yle

Suomessa on tuudittauduttu siihen, että marketeissa voi huoletta jättää käsilaukun vartioimattomana ostoskärryihin, kun pengotaan lihatiskiä tai sovitellaan sovituskopissa vaatteita. Kesällä huolettomuus saattaa kostautuu, koska maata kiertää erityisesti näpistelyyn erikoistuneita joukkioita ulkomailta.

Rikosylikonstaapeli Liisa Palola toteaa, että kesä on muodostunut ulkomaalaisille varasjoukkioille sesongiksi, jolloin kierretään Pohjoismaita ja näpistellään. Ulkomaiden heikko taloustilanne voi johtaa toimeentulon etsimiseen muualta.

- Laukkua ei pitäisi koskaan jättää mihinkään vartioimattomana, neuvoo Palola.

Kokkolassa, Nivalassa ja Kannuksessa ulkomaalaiset näpistelijät ovat kesä-heinäkuun vaihteessa onnistuneet varastamaan muutamilta suomalaisilta rahaa hämäämällä. Yleensä toinen näpistelijöistä on kiinnittänyt uhrin huomion toisaalle, kun toinen näpistelijä on vienyt lompakon tai kukkaron.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa