Uppopuita yhä Kaukaan edustalla

Irtopuita on ollut tänä vuonna vedessä poikkeuksellisen paljon. UPM Kymmene on saanut kymmenkunta korvausvaatimusta puiden veneille aiheuttamista vahingoista.

puut
Irtopuita nosteltiin Saimaasta torstaina Kaukaan tehtaan edustalta.
Irtopuita nosteltiin Saimaasta torstaina Kaukaan tehtaan edustalta.YLE Etelä-Karjala

Suurin osa Lappeenrannan Kaukaan sahan edustalla olleista uppopuista on saatu kerättyä pois vedestä. UPM on kerännyt sahan edustalta ja kauempaa vesistöstä kevään ja alkukesän aikana tuhansittain nipuista irronneita uppopuita. Irtopuut ovat olleet pääosin sellutehtaalle menevää mäntyä.

Irtopuita on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Syitä tähän kertoo UPM Metsän mitta-aseman esimies Jouko Kytölä.

- Uittosuma on ollut huono. Puu ei ole uinut hyvin, koska se ei ole kunnolla kuivaa. Ja kun se ei ole kuivaa, se uppoaa. Toinen syy on, että nippulankoja ei ole sidottu kunnolla. Kolmas syy on, että kun tulee aallokkoa tuulen tai suurten veneiden johdosta, nippulangat löystyvät.

Uittaminen on UPM:n ja Perkaus Oy:n yhteinen ponnistus. Perkaus Oy tekee niput, mutta puut ovat UPM:n lähettämiä.

Uitosta vastaavan Perkaus Oy:n uittopäällikkö Matti Purhosen mukaan UPM Kymmene on saanut kymmenkunta korvausvaatimusta uppopuiden veneille aiheuttamista vahingoista. Korvaukset ovat suuruudeltaan 1000-2000 euroa.

Kerääminen suuri urakka

UPM on kerännyt uppopuuta Saimaasta koko avovesikauden ajan. Irtopuita on ollut Lappeenrannan satamassa sekä Kanavansuulla asti. Matti Purhosen mukaan puita on nostettu vedestä tuhansittain ja tilanne on veneilijöiden kannalta nyt parempi.

Ongelmia ovat aiheuttaneet myös veden pinnalla kelluvat irtopuut. Upoksissa olevat puut ovat kuitenkin vaarallisempia, sillä niitä ei veneestä havaitse niin hyvin.

UPM Metsän mitta-aseman esimies Jouko Kytölä kertoo, että tilanteeseen on yritetty reagoida kaikin mahdollisin tavoin.

- Tämä on ollut aika hurja projekti mukana olleille. Puita on nostettu omalla porukalla ja ulkopuolisten yrittäjien toimesta omalla työajalla ja ylitöinä. Hommaa on tehty keväästä lähtien, ja puita on nostettu Saimaasta tuhansittain.

Kytölän mukaan nopeiden veneiden aiheuttamat aallot edesauttavat puunippujen leviämistä laajalle alueelle. Siksi olisi olennaista, että alueen nopeusrajoituksia noudatetaan.

Vahingot käyvät veneilijöille kalliiksi

Irtopuut ovat vaarallisia etenkin nopeille moottoriveneille. Puoliupoksissa oleva puu rikkoo osuessaan veneen potkurin, ja voi jopa mennä kovaa vauhtia ajavasta veneestä läpi.

- Jos puu osuu potkuriin, niin matka katkeaa varmasti siihen, kertoo Lappeenrannan Moottoriveneseura ry:n puheenjohtaja Jaakko Kokko.

Kokon mukaan puita ei ole koskaan ollut vedessä näin paljon.

- Olemme joutuneet nostamaan jonkin verran puihin törmänneitä veneitä ylös vedestä. Tässä sahan lähistöllä osataan tietenkin varoa puita, mutta nyt niitä on ollut kauempanakin.

Veneilijöitä puhuttanut tilanne on nyt kuitenkin helpottunut.

- Puita on nyt selkeästi vähemmän väylillä. Eilenkin tulimme Kaukaanlahdelta pois ja näimme vain muutamia.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala