1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaarallista havupuiden tuholaista löydetty pakkausmateriaaleista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt eläviä mäntyankeroisia tänä vuonna kolmesta Yhdysvalloista peräisin olevan tavaraerän puupakkausmateriaalista. Euroopassa tätä vaarallista havupuiden kasvintuhoojaa esiintyy vain Portugalissa. Suomen metsiin se ei ole levinnyt.

Kotimaan uutiset
Mikroskooppikuva mäntyankeroisesta.
Mikroskooppikuva mäntyankeroisesta.Evira

Evira teki mäntyankeroislöydökset tehtiin tänä vuonna maalis-, huhti-, ja kesäkuussa Suomeen tuotujen kaivoskoneiden akseleiden ja ruohonleikkureiden puisista pakkausmateriaaleista. Pakkausmateriaalit hävitettiin välittömästi polttamalla.

Mäntyankeroisen esiintymismaista tuleva puinen pakkausmateriaali on suurin riski tämän vaaralliseksi luokitellut tuholaisen leviämiselle puhtaille alueille. Mm. Portugaliin mäntyankeroisen arvioidaan levinneen juuri tällä tavalla.

Kansainvälisen sopimuksella puiselle pakkausmateriaaleille on määritelty käsittelyohjeet, joita noudattamalla mäntyankeroiset tuhoutuvat ja niiden leviäminen estyy. Tästä todistuksena pakkausmateriaaleissa on ISPM 15-merkintä.

Kaikissa Eviran viimeaikaisiset mäntyankeroislöydökset on tehty käsittelymerkityistä pakkauksista. Merkki ei Eviran mukaan siis takaa sitä, että käsittelyt ovat aina onnistuneet.

Evira pyytääkin maahantuojia ilmoittamaan Eviraan tai ELY-keskuksen kasvintarkastajille mäntyankeroismaista tulleista tavaraeristä, joissa on käytetty puuta pakkausmateriaalina.

Mäntyankeroista esiintyy Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Japanissa, Taiwanissa, Kiinassa ja Korean tasavallassa. Euroopassa tuholainen on levinnyt toistaiseksi ainoastaan Portugaliin.

Mäntyankeroinen on noin 1 mm:n mittainen pieni sukkulamato, joka aiheuttaa pahoja metsätuhoja. Se elää havupuiden puuaineksessa, ja tukkii lisääntyessään puun nestevirtauksen, jonka seurauksena puut kellastuvat ja lopulta kuolevat. Mäntyankeroinen leviää puusta toiseen siirtäjähyönteisen, kuten tukkijäärän avulla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi