Vaikea kasvojensiirtoleikkaus onnistui Ranskassa

Ranskassa on tehty onnistunut kasvojensiirto 35-vuotiaalle miehelle. Leikkauksen tehneen kirurgin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kasvojen mukana on siirretty onnistuneesti myös silmäluomet ja kyynelkanavat.

Ulkomaat

Kesäkuun lopulla tehty leikkaus kesti kaksitoista tuntia. Jerome-niminen potilas voi kirurgin mukaan hyvin. Hän kävelee, syö ja puhuu ja hänen partansa on myös alkanut kasvaa takaisin.

Kasvosiirteen saaneella potilaalla oli aiemmin kasvoissaan epämuodostumia johtuen geneettisestä sairaudesta, neurofibromatoosista eli hermo-sidekudoskasvaintaudista.

Kasvojensiirtoa pidetään erityisen hankalana kirurgisena toimenpiteenä. Kasvosiirrännäisiin liittyy myös suuri riski hylkimisreaktiosta.

Lääkärit ovat aiemmin tehneet kymmenisen osittaista tai kokonaista kasvojensiirtoa. Ensimmäinen onnistunut kasvojensiirto tehtiin vuonna 2005 Ranskassa. Silloin 38-vuotias koiran raatelema nainen sai uuden nenän, huulet ja leuan. Aiemmin tänä vuonna Espanjassa tehtiin kokonainen kasvojensiirto, johon kuului myös silmäluomet, mutta ei kyynelkanavia.

Lähteet: AFP