Iran peruutti kivityksen - tuomittu voidaan silti teloittaa

Iranin viranomaiset ovat peruneet aviorikoksesta tuomitun iranilaisnaisen kivitystuomion, kertovat Britannian tiedotusvälineet. Iran ei ole kertonut, mitä naiselle jatkossa tapahtuu. Tuomio on voitu muuttaa hirttämiseksi.

Ulkomaat
Persian2English-sivusto julkaisi keskiviikkona syytetyn Sakineh Mohammadi Ashtianin pojan vetoomuskirjeen.Persian2English

43-vuotias nainen on ollut vankeudessa vuodesta 2006 lähtien. Hän sai "laittomasta suhteesta" 99 raipaniskua.

Toinen tuomioistuin on kuitenkin tuominnut hänet aviorikoksesta, mistä Iranissa määrätään rangaistukseksi kivittäminen kuoliaaksi.

Tuomio on nostanut maailmalla suuren vastalauseiden aallon, johon on yhtynyt lukuisia arvovaltaisia poliitikkoja ja taiteilijoita. Britannian ulkoministeri William Hague sanoi, että kivitystuomio on edustaa keskiaikaista oikeuskäsitystä, johon muu maailma reagoisi inholla ja tyrmistyksellä.

Iranin lain mukaan kuolemantuomio kivittämällä on toteutettava kivillä, jotka ovat tarpeeksi suuria aiheuttamaan tuomitulle kipua, mutta eivät tapa välittömästi, kertoo BBC.

Tuomitun naisen asianajaja on arvellut, että naisen teloittaminen on väistämätöntä, koska armonanomukset on hylätty.

Nainen tuomittiin syylliseksi "laittomaan suhteeseen" kahden miehen kanssa sen jälkeen kun hänen aviomiehensä oli kuollut. Myöhemmin, kun erästä miestä tutkittiin naisen aviomiehen murhasta, tuomioistuin antoi naiselle aviorikostuomion ajalta, jolloin puoliso vielä oli elossa. Huolimatta siitä, että nainen sanoi tunnustaneensa asian painostuksen alaisena, hänet tuomittiin.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset