1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STM kilpailuttaa jatkossa rokotteet – THL saattaa olla jäävi

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hoitaa kansallisen rokotusohjelman kilpailutukset ensi vuoden alusta eteenpäin. Aiemmin kilpailutuksista on vastannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), mutta sen kolmoisroolia kohtaan on esitetty kritiikkiä, kirjoittaa Turun Sanomat.

Rokotukset ovat estäneet influenssa-aallon syntymisen Kuva: Yle

THL:n ongelma kilpailuttajana on, että se tekee paljon tutkimustyötä niiden samojen lääkealan yritysten kanssa, joiden rokotteita se hankkii ja valvoo.

STM:n lääkintäneuvos Merja Saarisen mukaan kansallisen rokotusohjelman päätökset kestävät päivänvalon. Myös muita tahoja kilpailuttajaksi pohdittiin, mutta parhaaksi vaihtoehdoksi jäi ministeriö.

– Ministeriö tekee päätökset, koska ei ole löytynyt hyvää vaihtoehtoa, jolla ei olisi tavalla tai toisella jääviysongelmia, Saarinen sanoo.

Rokotusohjelman budjetti on ensi vuodelle lähes 25 miljoonaa euroa. Budjetti on paisunut, koska vuoden 2008 jälkeen rokotusohjelmaan on lisätty rotavirusrokotteet, pienten lasten influenssarokotteet ja ensi syksystä alkaen pneumokokkirokotteet.

Lääketieteellisen etiikan professori Veikko Launis pitää rokoteostajan vaihtoa hyvänä asiana. Launiksen mukaan varsinkin rokotteiden kohdalla tärkeintä on ihmisten luottamus niiden turvallisuuteen ja valvontaan.

THL itse esitti siirtoa jo vuonna 2007. Viimeksi siirto tyssäsi sikainfluenssaan, johon jouduttiin keskittämään paljon työvoimaa.