1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallo

Futariveljekset saivat peli-intoa Kapkaupungista

Voutilaisen 13- ja 16-vuotiaat pojat Miko ja Nikke olivat seuraamassa jalkapallon MM-kisoja poikkeuksellisen läheltä, ihan kentällä asti. He olivat näet kantamassa Fair Play-lippua stadionille. Viikon matka oli unohtumaton, ainutkertainen kokemus nuorille futareille.

jalkapallo
Miko ja Nikke Voutilainen
Miko ja Nikke Voutilaisen tuliaisina Etelä-Afrikasta olivat Fifan paidat ja MM-ottelujen pallo Jabulani.YLE / Hanski Kinnunen

Lahtelaisveljeksille Nikke ja Miko Voutilaiselle on Launeen kenttä tuttu. He asuvat ihan kentän laidalla, niinpä jalkapalloa harrastavat pojat ovat viettäneet lukemattoman määrän päiviä ja tunteja kentällä. Paljolti juuri Launeen kentän ansiota on, että jalkapallosta tuli harrastus.

- Luultavasti, koska täältä se on aloitettu aikoinaan Reippaan nappulakoulusta, sanoo Nikke.

Molemmat pojat pelaavat Reippaan junioreissa eikä jalkapallo oli vain ajankulua.

- Olisihan se hienoa, jos pääsisi vähän pitemmälle, pohtii Nikke.

Arpaonnella matkaan

Viime viikolla veljekset tekivät reissun Etelä-Afrikkaan. Kaikki sai alkunsa hiihtolomalla Joensuussa, jossa Miko huomasi mahdollisuuden osallistua kilpailuun. Toukokuussa tuli tietoa, että Miko oli voittanut arvonnan eli matkan Etelä-Afrikkaan. Palkintoon sisältyi oman matkan lisäksi yhden kaverin ja yhden huoltajan matka. Miko valitsi matkaseurakseen veljensä ja isänsä.

Voitosta kertonutta puhelua Miko ei ihan heti todesta ottanut, mutta usko vahvistui kun sama tieto oli myös sähköpostissa. Silloin oli tuulettamisen aika!

Voitto oli myös isoveljen Niken mieleen.

- Ei varmaan toista kertaa elämässään pääse katsomaan sellaista matsia.

Matkan ohjelmaan kuului tietysti tutustumista Kapkaupungin nähtävyyksiin.

- Käytiin me itsekin pelaamassa futista.

Olo oli hiukan kuin maailmantähdellä, kun poikien seurana oli myös oma henkivartija. Sinällään olo ei ollut turvaton, koska alue jossa majoituttiin oli aika luksuspaikka, kertoo Nikke.

Pari metriä idoleihin

Arpajaisvoitto ydin oli edustustehtävä, Espanja-Portugali -ottelun alkajaisiksi Voutilaisen veljekset kantoivat Fifan lipun kentälle.

Stadionin katsomossa oli yleisöä kymmeniä tuhansia, televisioiden ääressä ehkä noin miljardi katsojaa.

- Hiukan jännitti, mutta kyllä se oli hieno homma.

Marssiminen lipun kanssa oli tarkkaa puuhaa.

- Esimerkiksi kalkkiviivoille ei saanut astua missään vaiheessa.

Samaan aikaan kentällä oli maailman valiojoukkueita, toinen nyt MM-finaalissa pelaavistakin sekä Cristiano Ronaldo, yksi maailman parhaista ja kuuluisimmista pelaajista, mutta juttusille pojat eivät päässeet.

- Mutta parin metrin päästä pääsi näkemään, sekin oli jo ihan hienoa. Ronaldo oli yllättävän iso, piti katsoa ylöspäin, että näki kunnolla.

Matka nostatti veljesten futisintoa entisestään.

- Motivaatio kasvoi, olisi kiva olla itsekin joskus samassa tlanteessa, mutta ei Suomen paidassa varmaan vähään aikaan vielä, mietti Nikke.

Veljesten omia suosikkeja kentällä olivat Espanjan Xavi ja Puyol sekä Fabregas, mutta kyllä se Ronaldokin oli ihan hyvä.

Alunperin Nikke kannatti Brasiliaa, joka kuitenkin putosi jatkosta. Mikoa harmittaa oman suosikin Englannin heikko menestys.

Veljesten asiantuntijaveikkaus on, että Hollanti voittaa maailmanmestaruuden.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi