1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maailman vanhimmat nuotit saivat äänen

Maailman vanhin tunnettu nuottikirjoitus on tulkittu musiikiksi. Syyrialainen musiikintutkija Ziad Ajjan on laatinut lauluja 2 400 vuoden ikäisestä nuolenpääkirjoituksesta.

kulttuuri

Nuolenpäät on kaiverrettu kivilaatoille ugariitiksi, joka on muinaisessa Syyriassa puhuttu heprean sukulaiskieli. Ajjan ja muut syyrialaistutkijat ovat löytäneet laatoista jopa kokonaisen laulun sanoineen ja sävelineen. Oheen on lisätty yksityiskohtainen ohje, jossa kerrotaan muun muassa, miten harppu tulee virittää.

Ajjan on antanut nuottikirjoitusten uustulkinnoille nimet Auringonnousu, Auringonlasku ja Juhlapäivä, kertoo Syyrian uutistoimisto Sana.

Laatat ovat peräisin Ras Shamrasta eli muinaisesta Ugaritin kaupungista Syyrian pohjoisrannikolta. Kaupunki rakennettiin 8 000 vuotta sitten satamapaikaksi. Vuoden 1200 paikkeilla ennen ajanlaskumme alkua se kuitenkin tuhottiin sodassa ja autioitui.

Maanviljelijä kompastui kieliaarteeseen

Ugariitti oli tuntematon kieli, ennen kuin paikallinen maanviljelijä sattumoisin löysi ensimmäiset nuolenpäälaatat vuonna 1928. Paikalle rientäneet ranskalaiset arkeologit kaivoivat niitä maasta tuhansittain. Ugariitin lisäksi niissä on akkadian- ja sumerinkielisiä kirjoituksia.

Musiikkia sisältävät laatat ovat harvinaisia. Valtaosin tekstit ovat oikeusistuimien kirjanpitoa, diplomaattista kirjeenvaihtoa, luetteloita jumalista ja yksityisten ihmisten päiväkirjoja. Niistä löytyy kuitenkin myös muun muassa lääkintäohjeita hevosten sairauksiin.

Ugariitti oli uutisissa myös muutama päivä sitten. Silloin yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknologisen instituutin tutkijat kertoivat kehittäneensä tietokoneohjelman, joka pystyy selvittämään ugariitinkielisen nuolenpäälaatan sisällön muutamassa tunnissa. He uskovat, että ohjelma auttaa tietokoneiden käännösohjelmien kehittelyssä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi