Puolueet hautaamassa eläkeiän noston

Kolmen suurimman puolueen edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että työuria on pakko pidentää, mutta ei lakisääteistä eläkeikää nostamalla.

talous

Mikkelissä järjestetyssä päämaja-symposiumissa paljon puhutusta työurien pidentämisestä oltiin yllättävänkin samanmielisiä.

- Ihmisten pitäminen lakisääteisesti pakolla pitempään työssä ei varmaan kiinnosta meitä ketään. Tarvitaan toimia ihmisen elämänkaaren aikaisemmassa vaiheessa, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä todellinen eläköitymisikä pitää saada nostettua lähemmäksi lakisääteistä eläkeikää.

Suurimmasta oppositiopuolueesta kuului samoja ajatuksia. Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ehdotti vaihtoehdoksi lisäporkkanoita työuran loppupäähän: yli 60-vuotiaiden työnantajamaksut olisi alennettava.

Hallitusta piti kuitenkin vähän näpäyttää.

- Myönteistä oli, että täällä ei nyt eläkeiän pakkonostosta puhuttu. Mutta on syytä huomauttaa, että se on edelleenkin hallituksen pöydällä - ei sitä ole poistettu, Heinäluoma huomautti.

"Talous kasvuun, niin etuihin ei kosketa"

Myöskään etujen leikkauksia ei kokouksessa katsottu tarvittavan, mutta edellytyksenä on talouskasvun nopeutuminen.

- Jos me saamme taloudellisen kasvun lähemmäs kolmea prosenttia vuodessa, meidän ei tarvitse välttämättä leikata. Verotusta joudutaan jonkin verran kiristämään, Pekkarinen arvioi.

Hänen mukaansa korotukset kohdistuvat kokonaisverotukseen - ei niinkään henkilöverotukseen.

Myös EU puhuu työurista

Myös EU:n talouskomissaari Olli Rehn muistutti EU:n tähdentäneen työurien pidentämisen tärkeyttä, kun EU-maat pohtivat eläkeuudistuksia. Vastikään julkaistussa keskusteluasiakirjassa komissio piti työurien pidentämistä parempana vaihtoehtona kuin eläkkeiden leikkaamista.

- Se tietysti edellyttää merkittäviä uudistuksia työelämään niin, että ihmiset viihtyvät pidempään töissä. Se edellyttää myös työ- ja perhe-elämän parempaa yhteensovittamista, Rehn sanoi YLE Uutisille.

Hänen mukaansa työuria on pidennettävä niin uran alussa kuin lopussa.

Lähteet: YLE Uutiset