Kesähelle kiusaa kauppojen kylmälaitteita

Pitkään jatkunut kuumuus rasittaa kylmälaitteita ja lauhduttimia varsinkin, jos niitä ei ole muistettu huoltaa viileämpien säiden aikana. Kauppiaalle koneiden reistailu muuttuu nopeasti pienestä kiusasta huomattavaksi kulueräksi.

helle
Pakastealtaat ovat kovilla kesähelteillä.
YLE / Janne Ahjopalo

Huoltomiehiä on tarvittu yhdessä jos toisessakin kaupassa ympäri Pohjois-Karjalan viime päivinä. Kylmälaitteet ja lauhduttimet ovat olleet kovilla, kun lämpötilat ovat toistuvasti kohonneet hellerajan yli. Kauppiaalle esimerkiksi pakastevaraston sulaminen tietää pitkää miinusta tilinpäätöksessä.

- Joku erä on varaston sulettua jouduttu viskaamaan roskiin ja sitten on jouduttu odottamaan, ennen kuin uusia on saatu tilalle. Mutta kun ei oikein uskaltaisi myydä eioota sen takia, että laitteet eivät kestä, tuskailee Porokylän S-Marketin päällikkö Tapio Rautiainen Nurmeksesta.

Rautiaisen mukaan kauppojen henkilökunnan on valvottava laitteiden lämpötilaa hellesäillä erityisen tarkasti. Lisäksi kaupat voivat varautua ongelmiin huoltamalla kylmälaitteet ajoissa: kylmäaineiden määrä ja katolla olevien lauhduttimien kunto tulisi tarkistaa jo ennen kesää.

- Ennaltaehkäisevä toiminta on parasta huoltoa näissä asioissa. Siitä huolimatta rikkoontumisia saattaa aina helteellä sattua, Rautiainen sanoo.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala