Helsingin Setan ikkunoita rikottiin perjantain vastaisena yönä

Setan toimisto joutui myöhään torstai-iltana hyökkäyksen kohteeksi. Suvilahdessa Kaasutehtaankadulla sijaitsevan toimiston ulko-ovien lasiruuduista oli hajotettu suuri osa, ja lisäksi oli särjetty yksi suurempi ikkuna ovien vieressä. Oveen oli myös piirretty hakaristi sekä uusnatsien omaksuma symboli, nationalistien kelttiläinen risti. Ulkoministeri Alexander Stubb pitää tekoa ehdottoman tuomittavana.

Kotimaa
Töhritty Setan Helsingin-toimisto
Yle

Poliisi tutkii tapausta vahingontekona, sillä mitään merkkejä siitä, että toimistoon olisi pyritty sisälle, ei ole. Ilmoituksen asiasta teki läheisessä toimistorakennuksessa vielä paikalla ollut henkilö, joka kuuli rikkoutuvan lasin helinää ja näki ikkunasta laseja ikkunoita rikkoneet kaksi henkilöä.

Silminnäkijä lähti katsomaan tilannetta lähempää, jolloin tekijät pelästyivät ja pakenivat paikalta. Tarkempia tuntomerkkejä heistä ei kuitenkaan ole. Poliisi selvittää parhaillaan, olisivatko ilkivallantekijät mahdolisesti tallentuneet jollekin lähistön valvontakameroista. Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan kyseessä on kaksi nuorehkoa miestä.

Helsingin Setan hallituksen puheenjohtaja Kerttu Tarjamo on tapahtumista järkyttynyt.

– Tietenkin aika sanattomaksi tässä menee. Me olemme saaneet ainakin 2000-luvulla toimia ihan rauhassa. Me emme ole tällaista suoranaista väkivaltaa kohdanneet. Itse olen sitä mieltä, että yhteiskunnassa on yhä voimakkaammin osoitettava, että vihapuheelle ja aggressiiviselle ilmaisulle ei ole tilaa. Jos sellaista sallitaan se saattaa purkautua joidenkin kohdalla suoranaiseen toimintaan ja sitten vähemmistöt kärsivät siitä.

Yhteyttä Pride-kulkueen kaasuiskuun selvitetään

Tutkintaa johtava rikoskomisario Mikko Masalin sanoo, että vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä siitä, liittyvätkö teot jotenkin viime viikonloppuna Pride-kulkueeseen kohdistuneisiin kaasuiskuihin.

– Kyseessä on kuitenkin Helsingissä varsin yleinen ilmiö, että ikkunoita rikotaan yöaikaan erilaisista syistä, Masalin toteaa.

Tarjamo pitää yhteyttä kuitenkin mahdollisena.

– On se tietenkin mahdollista, koska meillä ei ole aikaisemmin ollut tällaista häirintää. Siitä on alle viikko, kun kulkueessa oli jotain, ja voi hyvinkin olla, että tämä on jonkinlainen sympatian osoitus niille, jotka sen kaasuiskun tekivät.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Ulkoministeri Stubb tuomitsee iskut

Ulkoministeri Alexander Stubb otti blogissaan perjantaina kantaa Setan toimistoa ja Pride-kulkuetta vastaan tehtyihin hyökkäyksiin.

- Tämä uutinen ja viime viikon kaasuisku nostattavat karvat pystyyn. Tällaista vihaa ei soisi Suomessa enää nykypäivänä esiintyvän. Nämä ja vastaavat teot ovat ehdottoman tuomittavia, oli sitten kyse rasismista tai viharikoksista seksuaalivähemmistöjä kohtaan, Stubb kirjoittaa.

Ulkoministeri Stubb toimi viime viikolla suojelijana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-tapahtumassa.

Lähteet: YLE Helsinki