Hyppää sisältöön

Kristillisten viestintäpäällikkö: Marginaaliväen jätettävä valtakulttuuri rauhaan

Kristillisdemokraattien viestintäpäällikkö ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu antaa sanomalehtikirjoituksessaan ymmärtää, että seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen tehty kaasuisku oli kulkueeseen osallistuneiden oma vika. Asmo Maanselän mielestä "marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja."

Kuva: Leo Koivistoinen / ranneliike.net

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen herätti torstaina huomiota epäilemällä blogissaan, että Pride-kulkuetta vastaan tehdyn kaasuiskun voisi tulkita "vastareaktioksi poliittisen eliitin voimakkaalle arvoliberalistiselle kehitykselle".

Puolueen viestintäpäällikkö ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Asmo Maanselkä taas antaa perjantain Keskisuomalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan ymmärtää, että kaasuisku oli kulkueeseen osallistuneiden oma vika.

"Keskustelussa unohdetaan se, että Pride-paraati on myös provokaatio perinteisiä arvoja vastaan. Provosoimalla yleensä halutaan sitä, että eri näkemystä edustavat provosoituvat", Maanselkä kirjoittaa.

Maanselän mukaan "Pride-provokaatioiden sijasta marginaalin tulisi kunnioittaa enemmistön arvoja ja pitäisi ymmärtää jättää suomalainen valtakulttuuri rauhaan".

SETA:ssa kristillisdemokraattien näkemyksiä pidetään valitettavina.

- Kyllä se pahalta tuntuu, varsinkin tämä mielipidekirjoitus. Siinä vaaditaan seksuaalivähemmistöjä piiloutumaan, mikä olisi kirjoittajan mukaan ainoa tapa rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, sanoo SETA:n varapuheenjohtaja Elina Laavi.

- Pride-kulkue on perinteikäs tapahtuma, jossa on mukana paljon sateenkaariperheitä ja seksuaalivähemmistöjen läheisiä. Siellä ollaan enemmänkin ilolla kuin mitenkään provosoimassa tai rienaamassa. Se on positiivinen tapahtuma, Laavi sanoo.

Räsänen: Rähinäremmin tekosia, tuskin enemmistön näkemys

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei ole Asmo Maanselän mielipidekirjoitusta lukenut.

- Hän saa vastata omasta kirjoittamisestaan. Itse voin sanoa, että en ole kokenut Pride-kulkuetta minään provokaationa. Kaikilla tahoilla on oikeus ilmaista mielipiteensä rauhanomaisesti, Räsänen sanoo.

Räsänen ei myöskään usko, että kaasuisku tai ilkivalta SETA:n toimistolla olisivat merkkejä enemmistön turhautumisesta.

- Kyse näyttäisi olevan pienen rähinäremmin teoista. Heidän näkemyksensä tuskin ovat samat kuin kansan enemmistön.

- Tätä kaasuiskua ei voi puolustella, ei myöskään minkäänlaisena reaktiona jotain provokaatiota vastaan, Räsänen painottaa.

Kristilliset ovat olleet vihreiden kanssa napit vastakkain sukupuolineutraalista avioliitosta. Räsänen vakuuttaa, että viime päivien lausunnot eivät ole vaalitaktinen siirto.

.
.