Sri Lankan YK-toimiston saartoa arvostellaan

Euroopan unioni ja yhdeksän valtiota varoittavat Sri Lankaa sen pääkaupungissa Colombossa olevan YK-toimiston saarrosta. Mielenosoittajat ovat eristäneet toimiston vastalauseena YK:n sotarikoslautakunnalle, joka tutkii maan viime vuonna päättyneen sisällissodan loppuvaiheen väitettyjä ihmisoikeusrikkomuksia.

Ulkomaat
Wimal Weerawanda antaa lehdistölle lausunnon.
Reuters tv

Mielenosoituksia on johtanut Sri Lankan asuntomisteri Wimal Weerawansa, joka kertoo aloittaneensa syömälakon asiansa edistämiseksi.

EU:n, Yhdysvaltain, Britannian, Saksan, Ranskan, Italian, Sveitsin, Hollanin, Romanian ja Norjan Sri Lankassa olevien lähetystöjen johtajien allekirjoittamassa lausunnossa sanotaan, että rauhanomaiset mielenosoitukset kuuluvat demokratiaan, mutta pääsyn estäminen YK:n toimistoon ja sen henkilökunnan pelottelu on kansainvälisten normien vastaista ja vahingoittaa Sri Lankan mainetta.

Sri Lankan ulkoministeri Gamini Lakshman Peiris puolestaan arvostelee YK:n pääsihteeriä Bank Ki-moonia, joka hänen mielestään toimi ennenaikaisesti määrätessään edustajansa poistumaan saarivaltiosta mielenosoituksen vuoksi. Peirisin mukaan useita päiviä kestäneet mielenosoitukset päättyvät tänään.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole kerrottu, että mielenosoittajat olisivat lopettaneet YK-toimiston saarron.

Lähteet: AFP, Reuters