Teiniäideillä enemmän ennenaikaisia synnytyksiä

Raskaana olevalla teini-ikäisellä on suurempi riski saada ennenaikaisesti syntyvä lapsi kuin vanhemmilla naisilla, kirjoittaa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Teiniäitien vauvat syntyvät todennäköisemmin myös pienempinä kuin parikymppisten äitien.

terveys

BMC Pregnancy and Childbirth -lehdessä julkaistun irlantilaistutkimuksen mukaan teiniäideillä on noin 20 prosenttia suurempi riski saada ennenaikaisesti syntyvä vauva kun kyseessä on naisen ensimmäinen lapsi. Mikäli teiniäiti odottaa toista lastaan, on riski ennenaikaiseen synnyttämiseen peräti yli 90 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan nuoret äidit saivat myös useammin syntymäpainoltaan pienempiä lapsia kuin parikymppiset äidit. Teiniäidit olivat myös vanhempia äitejä useammin alipainoisia, ja yli kolmasosa heistä tuli köyhimmiltä asuinalueilta.

Tutkija Ali Khashan Corkin yliopistosta uskoo, että riski teiniäitien ennenaikaisiin synnytyksiin voi johtua heidän biologisesta kypsymättömyydestään. Tutkijat kuitenkin painottavat, että tarvitaan vielä lisätutkimuksia ennen kuin pystytään selvittämään, miksi riski on nuorilla korkeampi.

Nuoret äidit hakeutuivat tutkimuksen perusteella myöhemmin terveystutkimuksiin kuin vanhemmat. He myös jättivät tarkastuksia herkemmin väliin.

Tutkijoiden mukaan teiniäideille olisikin annettava kunnon terveystarkastuksia raskauden aikana ja panostettava enemmän ehkäisyn edistämiseen ensimmäisen lapsen synnyttyä.

Irlantilaisen tutkijaryhmän tutkimuksessa tarkasteltiin parin vuoden ajan 50 000:ta Luoteis-Englannissa synnyttänyttä naista. He olivat iältään 14 - 29 -vuotiaita. Teini-ikäisiä eli 14 - 17 -vuotiaita oli tutkimuksessa 3 600.

Lähteet: YLE Uutiset