Mustasta aukosta valtava kaasupurkaus

Pieni musta aukko on päästänyt avaruuteen valtavan kaasupurkauksen. Purkaus havaittiin Chilessä sijaitsevalla suurella avaruusteleskoopilla sekä Nasan Chandra-avaruusobservatoriossa.

tiede
Chandran kuva mustan aukon purkauksesta
X-ray (NASA/CXC/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); Optical (ESO/VLT/Univ of Strasbourg/M. Pakull et al); H-alpha (NOAO/AURA/NSF/CTIO 1.5m)

Purkaus tapahtui noin 12 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevassa NGC 7793 -spiraaligalaksissa. Mustasta aukosta purkautuneen kaasupilven laajuus oli jopa 1 000 valovuotta, kertoo BBC.

Mustat aukot ovat romahtaneita tähtiä, joilla on niin suuri painovoima, että ne imevät itseensä kaiken lähellä olevan materian ja jopa valon. Mustien aukkojen on tiedetty purkavan itsestään ulos valtavia määriä energiaa, useimmiten säteilyn muodossa.

Uusimpien havaintojen mukaan energiaa purkautuu joskus myös kuumentuneina, nopeasti liikkuvina kaasuhiukkasina.

Ranskalaisen Strasbourgin yliopiston tutkija Manfred Pakull kertoo tutkijoiden hämmästyneen vapautuvan energian määrästä.

Kyseisen mustan aukon massa on suhteellisen pieni, muutamia kertoja auringon massa. Aukosta purkautuneen kaasupilven laajuutta voi verrata siten, että jos musta aukko olisi maapallolla jalkapallon kokoinen, kaasupilvi ulottuisi Pluton radan ulkopuolelle.

Havainto kerrottiin ensimmäisen kerran Nature-tiedelehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset