Salossa työttömien määrä moninkertaistuu

Salossa kamppaillaan lisääntyvää työttömien määrää vastaan. Nokian Salon tehtaalta irtisanottavia tuetaan uudelleenkoulutuksessa ja -työllistymisessä monin eri tavoin. Tilanne on haastava, mutta kaupungissa jaksetaan uskoa tulevaisuuteen.

Nokian tehdas Salossa. Kuva: Oliver Boucht / Yle

Salossa ict-alan rakennemuutos on ollut melkoinen. Käänne huonompaan tapahtui vuonna 2008, jonka jälkeen Nokian suunnalta on kuultu ikäviä uutisia. Salo onkin ollut äkillisen rakennemuutoksen alueena vuodesta 2009.

Nokia on vähentänyt Salosta tuhansia työpaikkoja ja työttömien määrä on neljässä vuodessa kaksinkertaistunut. Vuonna 2008 työttömyysprosentti kaupungissa oli 5,7. Tämän vuoden helmikuussa työttömyysaste oli noussut jo 11,2 prosenttiin.

Viimeisimmässä irtisanomisaallossa Nokialta lähtee 1 000 työntekijää ja työttömyysprosentin ennakoidaan kohoavan 15 prosenttiin. Uusien työpaikkojen löytäminen onkin melkoinen haaste.

- Tämä rakennemuutos, mikä on kohdistunut ict-alaan Salossa, on valtava. Meidän ei kannata laskea sen varaan, että kaikki työpaikat tulisivat takaisin nimenomaan sille sektorille. Täytyy katsoa tilannetta huomattavasti laajemmin, sanoo Salon TE-toimiston johtaja Kari Kettunen.

Yritysten rooli suuri

Nokia, Salon kaupunki, TE-toimisto, Yrityssalo ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ponnistelevat yhteistyössä haasteellisen tilanteen edessä.

Nokian Salon tehtaan Bridge-ohjelman kautta työvoimakoulutuksessa on tarjolla muun muassa hoito-, kuljetus-, metalli- ja vartiointialan koulutusta.

- Teollisuus tulee tarjoamaan alueella työtä. Ei ole kuitenkaan näköpiirissä, että mitään erityisen suuria työllistäjiä tänne olisi siirtymässä. Ainakaan sellaisia, mikä korvaisi tämän kaiken, mitä nyt on menetetty. Paikallinen pk-sektori on lähtenyt hyvin talkoisiin mukaan, toteaa Salon TE-toimiston apulaisjohtaja Juha Metsänoja.

Salossa uskotaankin, että nimenomaan pienten ja keskisuurten yritysten kautta päästään uuteen nousuun. Olemassa olevat yritykset investoivat kasvuun ja uusia yrityksiä pyritään houkuttelemaan alueelle.

- Yleinen fiilis on erittäin hyvä. Yrityksillä on kasvuhalua, halua investoida ja halua myöskin rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa kasvun tueksi, listaa Yrityssalon toimitusjohtaja Kari Vähä.

Osa Nokialta irtisanotuista harkitsee yrittäjäksi ryhtymistä. Tuhannesta irtisanotusta kymmenen prosenttia on ilmoittanut olevansa kiinnostunut yrittäjyydestä.

Työpaikkamahdollisuuksia kartoitetaan aktiivisesti.

- Tietysti keskeisin asia on saada työpaikkoja. Kyllä se varmasti on useamman vuoden hanke. Teemme kaikkemme, haemme työmahdollisuuksia sekä kotimaasta että maailmalta, tietysti myös uusia aloja ja uusia koulutuksia, kiteyttää Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Nokialle jää Saloon vielä 2 600 työpaikkaa ja se on edelleen suurin työllistäjä Salossa.