Suomalaismetsille uusi laatujärjestelmä

Suomessa ollaan ottamassa käyttöön uutta metsienhoidon laatujärjestelmää. Metsäteollisuus ja ympäristöjärjestöt ovat ajaneet asiaa jo kymmenkunta vuotta, mutta metsänomistajat vastustavat uutta järjestelmää. MTK pitää sitä ympäristöjärjestöjen voimankäytön välineenä.

Kotimaa
Puita metsässä
Yle

FSC vai PEFC? Siinä kysymys, joka jakaa rivit metsäteollisuuden ja metsätaloustuottajien kesken. Tällä hetkellä Suomessa käytössä oleva metsien sertifiointijärjestelmä on PEFC, mutta metsäteollisuus ja ympäristöjärjestöt haluaisivat rinnalle vaihtoehdoksi FSC:n.

Metsäteollisuuden mukaan metsien FSC-sertifioinnilla luotaisiin markkinoita suomalaiselle puulle.

- Suomen metsäteollisuus toimii globaaleilla markkinoilla. Siksi on tärkeää, että on kaksi vaihtoehtoa myös Suomessa. On markkinoita joissa fsc:llä on suuri merkitys, ja siksi olemme olleet näissä neuvotteluissa mukana. Tämä on merkittävä asia, ja takaa sen, että suomen metsätaloudella on tasaväkiset mahdollisuudet esimerkiksi Ruotsin metsätalouteen verrattuna, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Anders Portin.

MTK kritisoi päätösvallan valumista ulkomaille

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK puolestaan hämmästelee teollisuuden intoa tiukempaan metsien sertifiointiin.

- FSC on kansainvälisten ympäristöjärjestöjen voimankäytön väline. Se menee ylhäältä alaspäin. Kaikki hyväksytään ja tehdään Bonnissa, ja valuu sieltä alaspäin. PEFC:ssä rakennetaan kansallisella tasolla ja viedään sitten eteenpäin. Metsänomistajan kannalta on iso asia päätämmekö itse täällä metsien käytöstä vai annetaanko päätösvalta jonnekin muualle, sanoo MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Greenpeace pitää ainoana mahdollisuutena

Metsien sertifioinnin tarkoitus on osoittaa ja varmistaa, että metsän hoitoa ja käyttöä ohjataan korkeatasoisilla ympäristöllisillä, sosiaalisilla ja taloudellisilla standardeilla. Greenpeacen mukaan FSC on ainoa uskottava järjestelmä.

- Tärkein perussyy on päätöksentekojärjestelmä. FSC-sertifioinnissa äänivalta on jaettu tasan kolmen kamarin kesken, joihin kuuluu taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen puolen intressiryhmiä. Tällä lailla kaikki metsiin liittyvät intressit on yhtä lailla edustettuna, eikä yksikään puoli voi saada enemmistöä äänistä itselleen, sanoo Greenpeace Suomen metsävastaava Sini Harkki.

Yksityiset metsänomistajat saatava mukaan

Tällä hetkellä FSC-sertifiointi koskee vasta 10 prosenttia suomalaisista metsistä, sillä yksityiset metsänomistajat eivät ole mukana järjestelmässä. Metsäteollisuudelle on tärkeää, että myös he lähtevät mukaan.

Ennen kuin pienmetsänomistusta koskevat kysymykset on ratkaistu, uutta sertifiointijärjestelmää ei lähetetä kansainvälisesti hyväksyttäväksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Frilander