Suomalaiset valppaina veritimanttien varalta

Timanttien alkuperä kiinnostaa suomalaiskuluttajia. Erityisesti nuoret asiakkaat haluavat varmistaa vihkisormustimanttiensa eettisen puhtauden.

Kotimaa
Timanttisormus.
AP Graphics Bank

Kuluttajien kiinnostus timanttien alkuperää kohtaan heräsi melko pian asian noustua esille kansainvälisesti 1990-luvun lopulla. Myös asiasta kertova muutaman vuoden takainen Hollywood-elokuva lisäsi suuren yleisön tietoutta timanttikauppaan liittyvistä eettisistä ongelmista.

Suomen Kultaseppien Liiton toimitusjohtaja Alf Larsson kertoo myös alan toimijoiden olevan hyvin perillä timanttikaupan hämärästä puolesta. Suurin osa timanttikaupan tavarantoimittajista ja välittäjistä antaakin ostajalle kaupan yhteydessä automaattisesti sertifikaatin, joka kertoo timantin alkuperän, Larsson kertoo.

Kuluttaja voi halutessaan pyytää jalokivikauppiaalta tietoa timantin alkuperästä, joka pitäisi voida todentaa sertifikaatilla. Larssonin mukaan alkuperäkysymykset ovat hankalia jalokivistä juuri timanttien kohdalla, sillä niiden alkuperää ei voi esimerkiksi smaragdien tavoin selvittää kiven koostumuksesta.

Suomesta ei tiedossa veritimanttikauppiaita

Larsson ei muista Suomessa tapausta, jossa kauppiaan olisi osoitettu välittävän tai myyvän ns. veritimantteja. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomessa kaupaksi käyvät lähinnä hyvin pienet timantit. Pienet markkinat harvoin houkuttelevat vilpillisiä toimijoita.

Ala suhtautuu asiaan kuitenkin vakavasti, ja Suomeen onkin perusteilla kulta- ja kelloseppien eettinen neuvosto. Neuvosto voisi ottaa kantaa muun muassa konfliktitimantteihin ja sertifikaatteihin liittyvissä asioissa. Neuvoston takana on Suomen kultaseppien ja kelloseppien liitot.

Lähteet: YLE Uutiset