1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel varoittaa Gazan avustuslaivaa lähestymästä

Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa estää avustuslaivan pääsyn Gazaan. Libyalaisaktivistien Amalthea-laiva on lähtenyt Kreikasta ja se pyrkii Gazaan kahden päivän kuluessa.

Ulkomaat
Punamusta Amalthea-laiva lähti aamulla kohti Gazaa. Israel pitää libyalaisaktivistien aikeita provokaationa ja on tarjonnut mahdollisuutta rantautua Ashdodiin, josta avustustarvikkeet kuljetettaisiin Gazaan.Reuters-TV

- Israel ei aio päästää laivaa Gazaan, israelilaisministeri Jossi Peled ilmoitti sunnuntaina radiohaastattelussa. Peledin mukaan laiva on liian suuri turvallisuusuhka Israelille.

Myös Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman ilmoitti, ettei laivaa päästetä Gazaan.

- Sanon tämä selvästi: mikään laiva ei pääse Gazaan. Emme anna kenenkään loukata itsemääräämisoikeuttamme, Lieberman sanoi armeijan radion haastattelussa.

Israelin puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti lauantaina laivan lähestymisen olevan "tarpeeton provokaatio". Barak tarjosi laivalle mahdollisuutta rantautua Ashdodin kaupunkiin, josta tavarat kuljetettaisiin tarkastuksen jälkeen Gazaan.

Moldovaan rekisteröidyllä laivalla on 12 hengen miehistön lisäksi kymmenen aktivistia Libyassa toimivasta avustusjärjestöstä, jonka johdossa toimii Saif al-Islam Gaddafi, Libyan johtajan Muammar Gaddafin poika.

Laivassa olevien aktivistien mukaan laivan kurssi on yhä kohti Gazaa.

- Emme aio muuttaa suuntaa, libyalaisen avustusjärjestön edustaja Mashallah Zwei kertoi satelliittipuhelimella laivasta. Zwein mukaan ryhmä ei pyri yhteenottoon tai provokaatioon. Zwein mukaan laiva on nyt Kreetan lähellä ja saavuttaa Gazan kahdessa päivässä.

Kreikan viranomaisten mukaan laiva olisi kuitenkin matkalla Egyptiin. Israel on pyytänyt Egyptiä vastaanottamaan laivan.

Laivassa on Libyan mukaan kaksi tonnia ruokaa ja lääkkeitä gazalaisille. YK:n mukaan ainakin miljoona gazalaista on riippuvaisia ulkopuolisesta avusta.

Toukokuussa Israelin joukot iskivät turkkilaiseen avustussaattueeseen. Välikohtauksessa kuoli yhdeksän turkkilaista.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi