1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kahvikaisat kääntävät ohikulkijoiden päät

Kaikki linnunpelättimiltä näyttävät hahmot eivät pelästytä lintuja, vaan saattavat jopa houkutella näitä. Myös ihmiset pysähtyvät ihailemaan tätä Hiljaista kansaa. Pohjaslahdella Hiljaisen kansan väki on puettu kahvipaketeista ommeltuihin vaatteisiin. Ne ovat Kahvikaisoja.

Kotimaan uutiset
Kahvikaisa-hahmot on puettu kahvipaketeista tehtyihin vaatteisiin
Kahvikaisa-hahmot on puettu kahvipaketeista tehtyihin vaatteisiinYLE / Karoliina Kantola

Mänttä-Vilppulan kyläteitä ajellessa vastaan saattaa tulla näky, joka pakottaa hiljentämään auton ja hieraisemaan silmiä. Yhdeksänhenkinen perhe on puettu kahvipaketeista tehtyihin vaatteisiin. Vaatteiden värit vaihtelevat sen mukaan, onko päällä Presidenttiä, Juhlamokkaa, Kulta Katriinaa vai Saludoa.

Näiden hahmojen äiti on pohjaslahtelainen Kaija Majaniemi.

- Minulla oli kahvipaketteja niin paljon, että halusin keksiä niille jotakin käyttöä. Jotkut kutsuvat näitä Hiljaiseksi kansaksi, mutta minä nimesin ne Kahvikaisoiksi.

Majaniemi kertoo, ettei kukaan ohikulkija ole vielä pysähtynyt kommentoimaan Kahvikaisoja, sillä ne ovat melko uusi seurue.

- Mutta kyllä jarruvalot näkyvät usein palavan, kun autot kulkevat tästä ohi.

Majaniemen kotona ompelukone surisee tasaiseen tahtiin, sillä uusia Kahvikaisoja syntyy sitä mukaa, kun sukulaiset ja tuttavat tuovat kahvipusseja.

- Kyllä perhe kasvaa vielä ainakin kolmella hahmolla.

Hiljainen kansa vartioi ja rauhoittaa

Majaniemen naapurissa Kangaskosken myllyllä elää Hiljainen kansa. Myllyn väki on puettu college-paitoihin, leninkeihin, ruutupaitoihin ja housuihin. Jokaisella on päässään heinää ja sammalta – ja tietenkin hatut. Myllyn Hiljaisen kansan hahmot vartioivat myllyä, kertoo mylläri Väinö Vehkaniemi.

- Niiden äärellä rauhoitutaan ja hiljennytään, ennen kuin mennään myllyyn. Linnutkin istuvat toisinaan niiden olkapäillä.

Hiljaiset asukkaat ovat säilyneet hyvin vuodenaikojen vaihtelusta huolimatta.

- Ne ovat olleet täällä jo nelisen vuotta, eikä niille ole vaihdettu erikseen talvivaatteita, Vehkaniemi kertoo.

Hiljainen kansa Pohjaslahdella ei ole sama asia kuin Reijo Kelan taideteos Hiljainen kansa Suomussalmella, mutta idea on ehkä tullut sieltä, Vehkaniemi muistelee.

Myös Majaniemen kotiportilla komeilee Kahvikaisojen lisäksi kolmihenkinen perhe, jonka jäsenet on puettu tavallisiin vaatteisiin. Ne ovat Hiljaista kansaa, ja jokaisella niistä on oma nimi.

- Tein tuon naisen Kielon päivänä, joten siitä tuli nimi Kielo. Miehelle ja pojalle annoimme nimet Vinski ja Vinsentti, Majaniemi nauraa.

Lähteet: YLE Tampere / Karoliina Kantola

Lue seuraavaksi