Kaakkuri sai ensi kerran selkäänsä sateliittipaikantimen

Ensimmäinen kaakkuri on saanut selkäänsä satelliittipaikantimen Pirkanmaalla. Tarkoituksena on asentaa paikannin viiden linnun matkaan, jotta tutkijat saavat tietoa lintujen liikkeistä.

Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Renkolainen BirdLifen Kaakkuri-ryhmän koordinaattori Kalevi Eklöf sanoo, että Pirkanmaalla linnulle asennettu paikannin on ensimmäinen viidestä, joiden avulla tulevaisuudessa saadaan tietoa kaakkurien liikkumisesta. Loppujen neljän satelliittipaikantimen asentaminen voi viedä aikaa vielä viikkoja, kunnes linnut saadaan kiinni.

Tänä kesänä kaakkurien pesiä on havaittu Kanta-Hämeessä 43 paikassa. Näistä ainoastaan neljällä lammella on poikasia. Renkolainen BirdLifen Kaakkuri-ryhmän koordinaattori Kalevi Eklöf sanoo, että kaakkurien tilanne on vuosituhannen huonoin ja kehottaa ihmisiä pysymään poissa kaakkurien lähettyviltä lintujen rauhan turvaamiseksi.

Arka metsälammilla pesivä kaakkuri on pienin kuikkalinnuista. Sen kanta Suomessa on vain 600-1000 paria. Kaakkurin sateliittiseuranta on haastava hanke. Amerikkalaisvalmisteinen paikannin reppuineen ei saa haitata lentoa eikä sukeltamista.