1. yle.fi
  2. Uutiset

Luotain otti lähikuvia suuresta asteroidista

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain on ottanut runsaasti kiinnostavia kuvia suuresta asteroidista. Tutkijoiden mukaan kuvien analyysi voi auttaa pelastamaan maapallon, jos tulevaisuudessa asteroidi uhkaa törmätä siihen.

tiede
Lutetia kuvassa, jonka avaruusjärjestö Esa on otsikoinut: "Hyvästi, Lutetia!"ESA 2010 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA

Luotain otti 400 kuvaa Lutetia-asteroidista noin 3 200 kilometrin etäisyydeltä. Lutetia on suurin asteroidi, mitä on päästy tutkimaan näin läheltä. Epämääräisesti perunanmuotoisen kivilohkareen suurin halkaisija on 134 kilometriä.

Luotain kohtasi asteroidin 454 miljoonan kilometrin etäisyydellä Maasta, Marsin radan ulkopuolella.

Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat ovat vastuussa luotaimen kamerajärjestelmästä. Heidän mukaansa ohilento sujui erittäin hyvin ja kuvat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.

Tutkijoita kiinnostaa erityisesti Lutetian koostumus ja tiheys. Ensimmäiset analyysit ilmentävät, että kyseessä olisi C-tyypin asteroidi, joka koostuu lähinnä hiiliyhdisteistä. Eräät havainnot viittaavat kuitenkin M-tyypin asteroidiin, jonka pinnassa olisi metalliyhdisteitä. Tämä viittaisi siihen, että Lutetia on muuntunut olemassaolonsa aikana, kertoo BBC.

Tietoja voidaan mahdollisesti hyödyntää siinä tilanteessa, että Maa-planeettaa lähestyisi uhkaava asteroidi. Tuolloin ihmisten olisi tärkeä tietää asteroidin koostumus, jotta se voitaisiin torjua tehokkaimmalla tavalla.

Rosetta-luotaimen seuraava tehtävä on kohdata komeetta Churyumov-Gerasimenko toukokuussa 2014. Luotaimelta on määrä lähteä pieni tutkimusalus, joka suunnitelman mukaan laskeutuu komeetalle, neljän kilometrin suuruiselle jäälohkareelle.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi