Pilvibongari saa nukkua pitkään

Kesän hittiharrastus, pilvibongaus, sopii letkeälle lomalaiselle.

Pilvibongaus
YLE

Pilvihavaintojen keräily sopii varsinkin tänä maanantaina erityisen hyvin lomalaisen rytmiin. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Elena Saltikoff tietää, että näin korkeapaineen aikana ennen puolta kymmentä aamulla on turha tähyillä Helsingin taivaalle.

– Tänään syntyvät pilvet ovat kumpupilviä, jotka saavat energiansa vasta, kun aurinko on lämmittänyt maanpintaan riittävästi luonnollisia lämpötilaeroja. Sitten alkavat nousuliikkeet, joista pilvet syntyvät. Siihen menee useampia tunteja auringonnoususta.

Vaikka pilvien ennustaminen on vaikeaa, on Saltikoff valmis antamaan joitain vinkkejä bongareille.

– Kuluvan viikon pilvisin päivä on huomenna tiistaina. Puoli kymmenen ja puolenpäivän välillä Helsingin taivaalle syntyy kumpupilviä ja myös keski- tai yläpilviä voi nähdä. Uudenmaan rannikon suurimmat pilvet voi nähdä suunnilleen lounasaikaan pohjoisella taivaalla.

Sadettakin saatetaan saada, jos pienet kumpupilvet jaksavat kasvaa iltapäivään mennessä ensin keskikokoisiksi, sitten isoiksi pilviksi. Sadetta tulee vasta, jos pilvi kasvaa niin suureksi, että sen huipulla on pakkasta 12 astetta.

Huilaavia kumpupilviä ja taivaisia lihapullia

Pilvibongarin avuksi on laadittu kätevästi taskuun sopiva opaskirjanen, jonka Suomi-versiota myös Saltikoff on ollut mukana tekemässä.

Pilviä luokitellaan muodon ja esiintymiskorkeuden mukaan, niitä voi jaotella myös kasvien tapaan sukunimien, lajien ja alalajien kategorioihin.

Elena Saltikoffin mukaan käteviä käytössä ovat myös arkiset vertaukset. Kerrosmaiset pilvet muistuttavat lasagnea, konvektiiviset lihapullia, joiden välissä on kastiketta. Kumpupilvet ovat Saltikoffin mukaan kuin teinejä, joita ei aamulla saa ylös ja jotka komennetaan yöksi nukkumaan.

Yön tullen kumpupilvet joko litistyvät ja haihtuvat pois, tai muuttuvat lättänäksi pilvikerrokseksi, eli menevät tavallaan pitkäkseen. Aikuiset, isot pilvet puolestaan voivat riehua taivaalla koko yön.

Harvinaisemmat herkut näkee syystaivaalla

Suomen taivaalla on kesän mittaan tarjolla viehkoa peruspilveä. Todellinen asianharrastaja palkitaan vasta, kun illat pimenevät.

Elokuun öinä, muutama tunti auringonlaskun jälkeen pilvibongareita hemmotellaan valaisevilla yöpilvillä. Syksyn taivaalla näkyy myös helmiäispilviä.

Lähteet: YLE Helsinki