Suojele lasta helteeltä

Helle voi uuvuttaa helposti vauvat ja muut pienet lapset. Kuumina kesäpäivinä on tärkeää huolehtia pikkuväen juomisesta ja auringolta suojautumisesta. Vaikka kesä- ja vesileikit vievät mukanaan, välillä on syytä pitää lepohetkiä varjossa tai sisätiloissa.

helle
Petri Rautavirta ottaa vastaan, kun Eemeli loikkaa lämpimään Merrasjärveen. Uinnin jälkeen mennään rannalle varjoon vilvoittelemaan ja juodaan vettä.
YLE / Hanna Poikolainen

Eemeli Rautavirta, 3, pyrähtää juoksuun Merrasjärven laiturilla. Hetken kuluttua kuuluu molskahdus ja sitten onnellinen kikatus. Petri-isä otti pojan vastaan ja nostaa ylös laiturille. Sitten mennään taas.

Rannalla puiden varjossa omissa rattaissaan katselee kiinnostuneena Eemelin pikkuveli Rasmus, 1. Mummi Riitta Ihanus pitää pienimmästä huolta sillä välin, kun isoveli lotraa isänsä kanssa rantavedessä.

Rautavirran perhe käy kesäkuumalla uimarannalla lähes päivittäin vilvoittelemassa. Pienten lasten kanssa liikkumaan tottunut Petri Rautavirta tietää auringon vaarat ja suojaa lapsensa haitalliselta ultraviolettisäteilyltä.

- Lapsilla on UV-puku ja suurikertoimista aurinkorasvaa. Tosin täytyy tunnustaa, että itseäni en ole rasvannut.

Petri Rautavirta pitää huolen myös siitä, että lapset saavat vettä juotavakseen tarpeeksi usein, välillä pidetään t-paitaa ja hattua päällä ja hakeudutaan varjoon. Auringonpistoksilta on näillä eväillä vältytty.

Riittävästi nestettä ja varjoa

Vilskettä riittää helteisenä kesäpäivänä myös Lahden keskustassa Humpulan päiväkodin pihalla. Meneillään on ulkoiluhetki. Aurinko porottaa taivaalta edelleen ja lämpöasteet ovat kivunneet 30 tuntumaan. Lapsissa riittää kuitenkin virtaa.

Osa on itsekseen hakeutunut rakennuksen lipan alle varjoon juomaan vettä. Toiset juoksentelevat leikkialueelle vasta täytetyt vesimukit kädessään.

Helle näkyy Humpulan arjessa myös siten, että ulkoiluaikoja on lyhennetty. Varsinkaan pienet lapset eivät jaksa kuumassa kauaa.

- Aamupäivisin ollaan korkeintaan tunnin verran pihalla. Iltapäivällä lapset ovat ulkona eripituisia aikoja sen mukaan, miten heidät haetaan kotiin. Myöhään iltapäivään hoidossa olevien kanssa huolehditaan, että mennään välillä sisälle tai varjoon, sanoo kesähoidosta vastaava johtaja Aino Kolehmainen.

Kuumimpaan keskipäivän porotukseen ei päiväkodissa lähdetä. Silloin syödään lounas ja otetaan päiväunet.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen