Sudanin presidentille syytteet kansanmurhasta

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on nostanut Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria vastaan kolme kansanmurhasyytettä Darfurin tapahtumien vuoksi. Aiemmin tuomioistuin oli arvioinut, etteivät todisteet riitä kansanmurhasyytteeseen.

Ulkomaat
Kansanmurhasta etsintäkuulutettu Sudanin entinen presidentti Omar Al-Bashir.Philip Dhil / EPA

Viime vuonna Haagissa toimiva tuomioistuin antoi al-Bashirista etsintäkuulutuksen ja syytti häntä rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista. Syytelistalta jätettiin kuitenkin pois syyte kansanmurhasta.

Vetoomuskäsittelyssä tuomarit peruuttivat päätöksen kansanmurhasyytteen hylkäämisestä ja palauttivat asian uuteen valmisteluun. Nyt tuomioistuin päätti etsintäkuuluttaa al-Bashirin kansanmurhasta epäiltynä.

Tuomioistuimen on mukaan on syytä epäillä, että al-Bashir on vastuussa fur-, masalit- ja zaghawa-heimoihin kohdistuneesta kansanmurhasta.

Al-Bashiria syytetään kansanmurhasta surmaamalla, kansanmurhasta aiheuttamalla vakavaa ruumiillista ja henkistä vahinkoa sekä kansanmurhasta alistamalla etniset ryhmät sellaisiin elinoloihin, joiden arvioidaan johtavan ryhmien fyysiseen tuhoon.

Syyttäjä Luis Moreno Ocampon mukaan 2,5 miljoonaa pakolaista on pidetty leireillä kansanmurhaoloissa, aivan kuin jättiläismäisessä Auschwitzissa.

YK:n mukaan noin 300 000 ihmistä on kuollut vuonna 2003 puhjenneessa Darfurin konfliktissa. Sudanin hallitusta on syytetty tuen antamisesta arabijoukoille, jotka ovat surmanneet afrikkalaisheimoihin kuuluvia Länsi-Sudanissa sijaitsevalla Darfurin alueella.

Lähteet: AP, Reuters