Linnoituksen niitot vihastuttavat luonnonsuojelijoita

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin mukaan Linnoituksessa niitetään harvinaisia lajeja vuodesta toiseen. Museovirasto puolestaan painostaa kaupunkia nostamaan vallit paremmin esille.

linnoitukset
YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannan Linnoituksen viheralueiden liian aktiivinen hoito vihastuttaa luonnonsuojelijoita. Linnoituksessa on paljon venäläisen sotaväen sinne tuomia kasveja.

- Linnoituksessa niitetään harvinaisia lajeja vuodesta toiseen, vaikka luonnonsuojelupiiri on ollut yhteydessä kaupunkiin, kertoo piirin puheenjohtaja Kimmo Saarinen.

Saarisen mukaan Linnoituksen kasvillisuus ei loista määrällään, vaan laadullaan. Puistomainen nurmikon hoito ei suosi vanhoja venäläisiä kasvitulokkaita.

- Toivoisimme, että hoito-ohjeissa otettaisiin paremmin huomioon nämä Linnoituksen omaleimaiset lajit, jotka ovat parhaimmillaan sinnitelleet Linnoituksessa pari-kolmesataa vuotta, Saarinen jatkaa.

Kasakan jalanjälkiä

Näyttävimmät venäläistulokkaat Linnoituksen valleilla ovat ukonpalko ja harmio, jota kutsutaan myös kasakan jalajäljeksi.

- Ukonpalko on yleistynyt Linnoituksessa jo lähes riesaksi asti, toteaa Linnoituksen vallialueiden hoidosta vastaava työpäällikkö Pauli Nupponen.

Nupposen mukaan ongelma on se, että hoito-ohjeita tulee kahdesta suunnasta. Museovirasto on ohjeistaa kaupunkia hoitamaan Linnoitusta niin, että vallit pääsevät hyvin esiin.

- Nyt täällä kasvaa paljon korkeita kasveja, jotka peittävät nämä vallit ihan tyystin.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala