Solakka tukki on kuin hyvinvoidellut sukset

Kari Uusiportimo on tukkitaituri toisessa polvessa. Ensimmäiset opit löytyivät isän kanssa Simojoella laskiessa. Nyt taituri opettaa lajia muille.

sukset
Kari Uusiportimo ja akrobatiaa tukin päällä
YLE / Kia-Frega Prepula

Kari Uusiportimo asuu tätä nykyä Kannuksessa. Lestijoen kosket sijaitsevat ihan takapihan tuntumassa. Siitä on apua, kun tukkitaituroinnin tarve yllättää.

Uusiportimo on osallistunut vuosikymmenten aikana moniin tukkilaiskisoihin ja menestyksekkäästi. Palkintokaapissa on lukuisia pokaaleja. Hän muistaa laskeneensa tukilla isän kanssa jo niin pienenä, että uimataitokaan ei vielä ollut hallussa. Tuohon aikaan Simojoessa vielä uitettiin tukkeja, joten tukilla pysymisen taito oli sikäläisillä hallussa. Nyt harvempi osaa rullausta, sestomista tai vaikkapa tukkilaisen valaa.

Tukin kesyttämiseen tasapainoa

Tukkilaiseksi voi opetella. Kari Uusiportimo neuvoo aloittamaan harjoittelun ensin kuivalla maalla, tukin päällä. Tasapaino pitää löytyä ja sestan käsittelytaito. Sesta on tukkilaisen apuväline uittohaan ohella.

Tukkitaituri tarvitsee myös peruskuntoa sekä paljon paljon harjoitusta ja hyvän uimataidon, neuvoo Uusiportimo. Nykypäivän tukkilainen käyttää myös pelastusliiviä ja mieluiten polven alapuolelle ulottuvia housuja.

- Tukin päällä on osattava reagoida puun käyttäytymiseen jalkojen alla. Sen kun taitaa, niin ei sitä unohda. Se on kuin polkupyörällä ajoa.

Kari Uusiportimo itse valitsisi tukkilaiskisoihin sopivan, ei liian paksun tukin.

- Koska ajasta kamppaillaan, hyvä solakka tukki on kuin hyvin voidellut sukset.

Tukkilaisen vala on vain parhaille

Tukkilaiskisat alkoivat laajemmin Suomessa Kuhmosta 1949. Tuolloin taiturointia kertyi seuraamaan peräti 12 000 katsojaa.

Muualla maailmassa lähinnä Kanadassa kisaillaan tukkitaituroinnissa, lajit ovat vain erilaisia kuin Suomessa. Kanadassa mitellään tukin rullauksessa.

Suomessa tukkilaiset kamppailevat puomilla juoksussa, rullauksessa, sestomisessa, koskenlaskussa ja tukkilaisen valassa.

Jos alan termistöä pitää hiukan valottaa, sestominen tarkoittaa sitä, kun yhdellä tukilla ylitetään joki apuna joko uittohaka tai sesta.

Tukkilaisen valassa tasapainoillaan tukkia pitkin, kierretään pystyssä sojottava uittohaka ja juodaan vielä vettäkin. Kari Uusiportimon mukaan juuri tämä kisalaji erotti tukkijätkien joukosta ne jätkien jätkät.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa