Ampiaispesien hävittämisessä sietää olla tarkkana

Mikäli ampiaiset pesiytyvät ulkohuussin alle, oven pieleen tai sellaiseen kohtaan maassa, jossa kuljetaan jatkuvasti, niiden hävittäminen on tarpeellista. Ampiaispesien hävittämiseen on kutsuttu entistä useammin apuun tuholaistorjuntaan erikoistunut ammattilainen. Ampiaispesien hävittämisellä kuitenkin tuhotaan kasveille tärkeitä pölyttäjiä.

ampiaiset
Ampiaispesä ulkorakennuksen katon rajassa
YLE / Markku Karvonen

Yrittäjä Timo Roininen Lahdesta muistuttaa, että ampiaista voi joskus lähestyä huolettomastikin, mutta hyönteinen saattaa olla hyvin arvaamaton. Voi käydä niinkin, että ampiaiset käyvät päälle varoittamatta.

- Tavallinen, pallomainen ampiaispesä on hyvä hävittää myöhään illalla tai yöllä. Pesää vartioivat ampiaiset kannattaa ensin tainnuttaa ja sitten pesän voi vaikka pussittaa, jos pystyy toimimaan nopeasti. Pesä pitäisi aina hävittää kunnolla, ettei tule myöhemmin kuoriaisongelmia, muistuttaa Roininen.

Oma lukunsa on ampiaisten maapesä, josta saattaa saada äkäisiä pörriäisiä kimppuunsa. Ampiaiset reagoivat herkästi tärinään, eli kun ihminen kulkee vaikka pesän vierestä, ne voivat lähteä välittömästi sotajalalle.

- Tehokkain hävitystapa on ruiskuttaa lentoaukosta sisälle nestemäistä myrkkyä. Suihkutuksen jälkeen tukitaan aukko ja odotetaan pesän hiljenemistä. Kotikonstina on usein käytetty kiehuvan veden kaatamista lentoaukosta ja sekin saattaa tepsiä hyvin, kertoo Roininen.

Ampiaisilta kannattaa suojautua huolellisesti

Pesän hävitykseen ryhtyvän kannattaa suojautua huolellisesti, sillä ampiaisen pisto saattaa aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita.

- Suojavaatteiden pitäisi olla riittävän paksut, eikä paljasta ihoa saa jäädä näkyviin, eikä puvussa saa olla aukkoja – itselläkin meinasi hiljattain käydä niin, että suojanaamarin reunaan oli jäänyt pieni aukko, josta ampiainen tiedusteli reittiä kaulan seudulle, muistelee Roininen.

Ampiaisten pistoille allergisten ei pitäisi ryhtyä pesänhävitykseen lainkaan, sillä juuri kaulanseudulle tuleva pisto saattaa turvottaa hengitystiet umpeen, vaikkei olisikaan erityisen allerginen.

- Jos saa piston kaulan alueelle, on adrenaliinipistos paras ensiapu. Sillä saa 15 minuuttia lisäaikaa odotella ambulanssia. Kyypakkauskaan ei paljoa auta siinä vaiheessa, kun kurkku on turvonnut umpeen, eikä pysty nielemään tabletteja, varoittaa Roininen.

Oikeat aineet oikeaan paikkaan

Asiaan perehtymätön saattaa luulla, että kaikki lentävien hyönteisten torjuntaan tarkoitetut aineet ovat yhtä tehokkaita, mutta asia ei ole näin.

- Torjunta-aine ei saisi olla vesipohjainen, enkä myöskään suosittele sellaisia myrkkyjä, joiden tehoaineena on pyretriini. Se kyllä tainnuttaa ampiaiset, mutta saattaa haihtua auringonpaisteessa ja ympärillä saattaa pahimmassa tapauksessa olla paljon tokkuraisia ja kiukkuisia ampiaisia. Paras myrkky on sellainen, joka tappaa ampiaiset heti. Tällaisia tavallisen kuluttajan ulottuvilla olevia aineita ovat mm. sellaiset, joissa tehoaineina ovat tetraketriini ja d-fenotriini, kertoo Roininen.

- Näillä helteillä kannattaa myös ottaa olosuhteet huomioon. Lämpötila saattaa esimerkiksi omakotitalon ullakolla nousta helposti jopa 60:een asteeseen ja paksu suojavarustus vielä lisää helteen vaikutusta. Tällöin kannattaisi jonkun seurata lähettyviltä, ettei pesänhävitykseen ryhtyvä tuuperru kuumuuteen, muistuttaa Roininen.

Lähteet: YLE Lahti