1. yle.fi
  2. Uutiset

Eettinen kuluttaminen vaatii varallisuutta

Eettisiä ostopäätöksiä tekeviä kuluttajia kiitellään vastuullisesta kuluttamisesta. Vastuullisen kuluttajan titteli vaatii kuitenkin ylevien periaatteiden ja eettisten valintojen lisäksi valmiuksia taloudellisiin satsauksiin.

Kotimaan uutiset
Asiakas valikoi tuotteita kaupassa.
Kyösti Vaara / YLE

Kotimaiset luomutuotteet, ympäristöseikat huomioon ottavat tavarat ja uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävät valmisteet ovat useinkin selvästi kalliimpia kuin tavalliset kulutustavarat.

Torniolainen Heidi Huhtala on pienituloisuudestaan huolimatta eettinen kuluttaja. Työtön Huhtala on valmis käyttämään vähäiset varansa tuotteisiin, jotka hänen moraalinsa mukaan on tuotettu oikeissa olosuhteissa.

Oikeiden olosuhteiden elementtejä Huhtalan mukaan ovat eläinten oikeudet, ekologisuus ja kulutuskriittisyys.

- Haluan ajatella sillä tavoin, että eläimet eivät ole joutuneet kärsimään minun ravintoni tähden. Haluan syödä ruokaa hyvällä omallatunnolla, Huhtala tähdentää.

Rahapula pakottaa tinkimään - myös periaatteista

Huhtala ostaisi mielellään delfiiniystävällistä tonnikalaa, kotimaisia tuotteita ja reilun kaupan kahvia, mutta aina siihen ei ole taloudellista mahdollisuutta.

- Olen ollut opiskelija monta vuotta ja vasta valmistunut, joten tiukan budjetin vuoksi en ole aina pystynyt ostamaan niitä tuotteita mitä olen halunnut, vaan olen ostanut halvinta, Huhtala tunnustaa.

Huhtala sanoo luomutuotteiden ja reilun kaupan valmisteiden tarttuvan mukaan, jos varallisuus vain sen sallii.

Ekologinen voi olla myös taloudellista

Kaikki eettisiä ostovalintoja tekevät ihmiset eivät ole elämäntapaintiaaneja. Taustalla voi vaikuttaa myös kova ja kylmä taloudellinen hyöty.

Kestovaippapioneeri Virpi Kanniainen on huomannut, että asiakkaiden arvoperusta kulkee usein lompakon kautta ekologisiin ja eettisiin arvoihin.

- Ensimmäinen ajatus kestovaipoista on, että niillä voi säästää. Kestovaipan taloudellisuus nousee esiin kun laskee, että yksi kestovaippa maksaa yhden kertakäyttövaippapaketin hinnan. Päivässä yhden kestovaipan käytöllä säästää 365 vaippaa vuodessa, Kanniainen laskeskelee.

Vuosia kestovaippabisneksessä mukana ollut Kanniainen sanoo aikaa myöten kestovaippailuun tulevan taloudellisten arvojen lisäksi muitakin arvoja, kuten ekologiset ja eettiset arvot.

Lähteet: YLE Perämeri / Karoliina Haapakoski

Lue seuraavaksi