1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Synnyttäminen saattaa edistää valtimoiden ahtautumista

Synnyttäneiden naisten riski sairastua sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin tiedetään lapsettomien riskiä jonkin verran suuremmaksi. Yhteys saattaa selittyä valtimoiden ahtautumisella, suomalaisaineisto paljastaa.

terveys

Stroke-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kaulavaltimot ahtautuivat enemmän naisilla, jotka synnyttivät yhden tai useamman lapsen kuuden vuoden seurannan aikana, kun heitä verrattiin muihin naisiin tai samanikäisiin miehiin.

Kaulavaltimo ahtautui yhtä synnytystä kohden saman verran kuin naisilla yleensä todettiin vuodessa.

Synnyttäminen liittyi myös hyödyllisen HDL-kolesterolin ja apolipoproteiini A-I:n ja B:n vähenemiseen sekä vyötärölihavuuden lisääntymiseen, mitkä kaikki voivat suurentaa sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Perinteiset riskitekijät kuitenkin selittivät yhteydestä vain osan, mikä viittaa siihen, että itse raskaus saattaa vaikuttaa valtimoiden terveyteen.

Tutkimukseen osallistui tuhat noin kolmikymppistä naista ja vajaat 800 samanikäistä miestä. Kuuden vuoden seurannan aikana noin 200 naista synnytti yhden lapsen ja runsaat sata naista kaksi tai useampia. Kansainvälisessä tutkijaryhmässä oli mukana Turun ja Tampereen yliopistojen tutkijoita.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi