Päreet eivät palaneet helteestä huolimatta

Uudenkaupungin Kalannissa on koko kuluvan viikon ajan mahdollisuus tutustua 1800-luvun maalaismiljööseen Mattilan tilalla. Tiistaina talon isäntä Pentti Siivonen järjesti ainutlaatuisen työnäytöksen, jossa höylättiin päreitä parisataa vuotta vanhalla laitteella miesvoimin.

Teuvo Jokila (vas.) ja Pentti Siivonen tekevät päreitä. Kuva: YLE / Sami Tammi

Siivonen alkoi keräillä vanhoja talonpoikaisesineitä 1970-luvulla, jonka jälkeen esineitä onkin kertynyt jo tuhansia. 90-luvulla hänelle virisi ajatus esineiden näytteille laitosta.

Nyt harvinaisuudet ovat esillä jo kuudetta kertaa aidossa ympäristössä vanhoissa aitoissa.

- Vuonna 1992 aloimme pystyttää ensimmäisiä aittoja. Niitä löytyi Vakka-Suomen alueelta ja nyt aittoja on jo riittävästi. Esineitä keräilen lisää, kun harvinaisuuksia vastaan tulee, Siivonen kertoo.

Vuonna 2001 Mattilan tila avautui yleisölle ensimmäistä kertaa ja siitä lähtien se on ollut lähes joka kesä auki viikon verran. Pääsymaksuja ei peritä.

- Tämä on tällainen ilmainen kulttuurielämys.

Juustomuotteja ja kuparia

Siivosen kokoelmat eivät kalpene muiden museoiden rinnalla, vaikka esineitä onkin hankittu harrastusmielessä. Hänen kupariesine- ja juustomuottikokoelmansa ovat Suomen suurimpia.

Yhtenä erikoisuutena on parisataa vuotta vanha jäätelökone - sekin kuparista tehty.

- Kananmuna, sokeri ja kerma vatkattiin ensin ja sitten se kaadettiin tähän. Astia laitettiin jäihin ja siihen jäätelö jähmettyi.

Pärehöylällä hiki pintaan

Viime vuonna tilalla vieraili2 500 matkailijaa. Tämän viikon helteet verottavat hieman kävijämääriä, mutta tiistainkin aikana pihalle soljui ihmisiä tasaisena virtana.

Valtaosa heistä oli tullut katsomaan erikoista päretyönäytettä.

Isäntä Pentti Siivonen ja apumies Teuvo Jokila saapuivat asianmukaisesti pukeutuneina pärehöylän ääreen ja ryhtyivät töihin. Työkaluna oli 1800-luvulta peräisin höylä, jonka Siivonen on hankkinut Naantalista huutokaupasta.

Kaikki höylän osat ovat alkuperäisiä ja siksi sitä käsiteltiin asiaankuuluvalla tarkkuudella.

30 asteen helteessä ei kovin montaa mäntypölliä pystynyt päreiksi laittamaan, mutta isäntä lupaa, että toinen näytös voidaan vielä viikonloppuna yleisölle järjestää.

Pärekaton alku Hollantiin

Kymmenien päreiden kasa hälveni nopeasti paikalla olleiden mukana matkamuistoiksi - nimikirjoituksilla varustettuina tietenkin.

- Ei näistä nyt vielä pärekattoa saada, mutta hyvä alku tämä on kuitenkin, naureskeli hollantilainen Peter Verschelden, jonka mielestä Mattilan talonpoikaismuseo on yksi eksoottisimmista kohteista hänen kesälomamatkallaan.

- Nämä päreet vien asiaankuuluvalle paikalle matkamuistojen joukkoon, kun palaan kotiin, Verschelden lupaa.